Η κοινοπραξία BMW Mercedes – FreeNow  ζητά την απαγόρευση της Uber στην Γερμανία

Ο επικεφαλής της FreeNow στο Αμβούργο, Αλεξάντερ Μενχ, θέλει να απαγορευθεί η λειτουργία της Uber εξαιτίας παραβιάσεων του νόμου περί μεταφοράς επιβατών, δηλώνοντας ότι η εταιρεία του είναι η «μόνη νόμιμη πλατφόρμα κινητικότητας στη Γερμανία».

Η FreeNow πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την Αρχή Μεταφορών και Κινητικότητας του Αμβούργου ως διαμεσολαβητής και αυτό την εξαιρεί από τη συμμόρφωση με τους κανόνες του νόμου περί μεταφοράς επιβατών.

«Άλλες πλατφόρμες δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νόμου και δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης στις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης», δήλωσε ο Μενχ. Αυτοί οι ανταγωνιστές ασκούν εμπορικές συναλλαγές που υπόκεινται σε αδειοδότηση χωρίς να διαθέτουν αντίστοιχη άδεια». Με επιστολή του προς τις αρμόδιες Αρχές των δήμων σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, ο Μενχ ζητεί να κληθούν οι πλατφόρμες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγούς που λειτουργούν σε κάθε περιοχή να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και, εάν είναι απαραίτητο, να απαγορευθεί η περαιτέρω λειτουργία τους. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ανάλογα με τις αποφάσεις, η FreeNow επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε νομικές ενέργειες».

Ο επικεφαλής της FreeNow υποστηρίζεται από τον Μίκαελ Όπερμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων: «Οι Αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα και, πάνω από όλα, να ελέγξουν. Πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας ότι αν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους, φεύγουν από τις πόλεις. Ο χρόνος τελειώνει και οι αρχές ολιγωρούν. Αν δεν ξυπνήσουν σύντομα, τα ταξί θα εξαφανιστούν από τις πόλεις», δηλώνει.

Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας οι στόλοι ταξί συρρικνώνονται. Ο αριθμός τους στο Βερολίνο συρρικνώθηκε κατά 530, σε 5.375 οχήματα, μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023, ενώ τα επίσημα ταξινομημένα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 189, σε 4.441. Εκτιμάται, επίσης, ότι κυκλοφορούν έως και 4.000 αδήλωτα οχήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...