15.000 χρήστες εξυπηρέτησε το πρόγραμμα σύνδεσης αγροτικών περιοχών με ταξί σε όλη την Ανδαλουσία το 2022

Τον Μάρτιο του 2021, η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας εγκαινίασε μια πολύ προσιτή υπηρεσία μεταφοράς κατά παραγγελία για τους αγροτικούς δήμους της κοινότητας.

Έκτοτε, το πρόγραμμα Andalucía Rural Conectada, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πιλοτικό έργο, έχει παγιωθεί και δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, τόσο σε αριθμό δρομολογίων όσο και σε χρήστες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπηρεσία ξεκίνησε με 15 διαδρομές σε όλη την κοινότητα εξυπηρετώντας 30 τοποθεσίες. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, συνδέει ήδη εκατό πόλεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν λιγότερους από 5.000 κατοίκους, οι οποίοι επωφελούνται με συνολικά 46 διαδρομές, που μεταφράζεται σε έναν δυνητικό πληθυσμό χρηστών άνω των 100.000 ατόμων.

Αν και το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να λύσει τα προβλήματα της αναγκαστικής κινητικότητας, δηλαδή για λόγους περίθαλψης, διδασκαλίας ή διοικητικούς λόγους, χαρακτηρίζεται πλέον ως «υπηρεσία γενικού συμφέροντος που πρέπει να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό», επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους διαδρομή. Επιπλέον, έχει ανοίξει σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν άδεια δημόσιας μεταφοράς επιβατών, όπως ταξί, VTC και μικρά λεωφορεία.

«Τα δεδομένα δείχνουν μια πολύ ξεκάθαρη αποδοχή των χρηστών», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μαριφράν Καράζο, αρμόδιος για το πρόγραμμα, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «κατάφερε να κρατήσει συνδεδεμένους όλους τους δήμους της περιφέρειας». Τους πρώτους εννέα μήνες από την έναρξη του προγράμματος, μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2021, ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποίησαν αυτή την υπηρεσία ανήλθε σε 8.282, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2022 ο αριθμός αυξήθηκε σε 10.293, δηλαδή κατά 24,28%, και σε 14.788 χρήστες τον περασμένο χρόνο, δηλαδή αύξηση άνω του 78%.

Από τους σχεδόν 15.000 χρήστες που καταγράφηκαν το τελευταίο έτος, οι οποίοι έκαναν συνολικά 10.904 κρατήσεις -με υπηρεσίες που χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα από περισσότερα από ένα άτομα- η Σεβίλλη ήταν η επαρχία που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων με 7.686, ακολουθούμενη από τη Γρανάδα (2.246), τη Χαέν (2.62), την Αλμερία (1.528), την Ουέλβα (616) και την Κάντιθ (352).

Η Andalucía Rural Conectada διαθέτει τηλεφωνική υπηρεσία (955 926 766) για πληροφορίες και κράτηση θέσεων, η οποία πρέπει να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των διαδρομών και των αποστολών που έχει καθοριστεί για κάθε δήμο. Αφού ελεγχθεί η διαθεσιμότητα και πραγματοποιηθεί η κράτηση, το τηλεφωνικό κέντρο ενημερώνει τους παρόχους που παρέχουν την υπηρεσία.

Ο χρήστης θα πληρώσει το τίμημα, που είναι αντίστοιχο με αυτό της τακτικής δημόσιας συγκοινωνίας. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να μετακινηθεί από το Λόρα ντελ Ρίο στην Κωνσταντίνα, μια απόσταση 29 χιλιομέτρων, θα πληρώσει μόνο 2,2 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται για εφέτος στα 673.000 ευρώ, ενώ διατίθενται επιπλέον 216.000 ευρώ για την ψηφιοποίηση του προγράμματος και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες μέσω web και εφαρμογής για κινητά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...