Ιταλία: Το να μην πληρώνεις το ταξί είναι έγκλημα. Η ποινή είναι φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή μέχρι 516 ευρώ.

Μπορεί να διωχθεί όποιος δεν πληρώνει τα χρέη του; Πότε στοιχειοθετείται το αδίκημα της δόλιας αφερεγγυότητας; Μπορεί να μηνυθεί όποιος απολαμβάνει μια υπηρεσία και μετά δεν πληρώνει;
Ειδικότερα: το να μην πληρώνεις για ένα ταξί είναι έγκλημα;
Ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος, αφού οδηγηθεί στον προορισμό του, αποφασίζει να ανοίξει την πόρτα και να φύγει χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο της διαδρομής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ο ταξιτζής να τον καταγγείλει, για παράδειγμα; Ας δούμε τι λέει ο νόμος.
Είναι έγκλημα το να έχεις χρέη;
Το να έχεις χρέη δεν αποτελεί έγκλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας κατά του κακοπληρωτή, ακόμη και αν το χρέος του είναι τεράστιο.
Κατά των οφειλετών είναι δυνατή μόνο η προσφυγή στα εργαλεία που διαθέτει η πολιτική δικονομία, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η λεγόμενη αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή η δυνατότητα που παρέχεται στον πιστωτή που διαθέτει εκτελεστό τίτλο να «επιτεθεί» στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, ακόμη και ενάντια στη θέληση του τελευταίου.
Για να επανέλθουμε στο ερώτημα του τίτλου: Το να μην πληρώνεις το ταξί που σε μετέφερε είναι έγκλημα; Σύμφωνα με το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ναι, εάν ο πελάτης, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να πληρώσει, εξαπάτησε τον οδηγό ταξί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενεργοποιείται το αδίκημα της δόλιας αφερεγγυότητας. Η ποινή είναι φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή μέχρι 516 ευρώ. Απλήρωτη βόλτα με ταξί: είναι έγκλημα;
Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ο πελάτης είπε στον οδηγό ταξί ότι δεν είχε μετρητά αλλά θα μπορούσε να πληρώσει με πιστωτική κάρτα. Στο τέλος της διαδρομής όμως αποβιβάστηκε χωρίς να πληρώσει τίποτα.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το αδίκημα της δόλιας αφερεγγυότητας υφίσταται επειδή ο κατηγορούμενος γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορούσε να πληρώσει και απέκρυψε την κατάσταση αφερεγγυότητας που απαιτεί το εν λόγω αδίκημα.
Το έγκλημα της δόλιας αφερεγγυότητας πρέπει να διαχωρίζεται από την απάτη: ενώ για να ενσωματωθεί το τελευταίο έγκλημα είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή μια περίπλοκη σκηνοθεσία με στόχο την εξαπάτηση του θύματος, για να υπάρξει δόλια αφερεγγυότητα είναι απαραίτητο μόνο να αποκρυφτεί η οικονομική κατάσταση του θύτη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η εκπλήρωση της υποχρέωσης πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης σβήνει το αδίκημα. Όσοι δεν έχουν πληρώσει το ταξί, λοιπόν, μπορούν να μετανοήσουν και να αποφασίσουν να πληρώσουν το κόμιστρο, αποφεύγοντας την καταδίκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...