Ο Δήμος του Σεν Γκάλεν της Ελβετίας θέλει να αλλάξει τους κανονισμούς των ταξί για χάρη της Uber

Aγνοώντας τα προβλήματα και τις παραβιάσεις του νόμου που προκαλεί η Uber, ο Δήμος Σεν Γκάλεν της Ελβετίας έστρωσε το κόκκινο χαλί στην πολυεθνική. Ο κλάδος των ταξί διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια – προφανώς με μικρή επιτυχία. Δημοτική σύμβουλος του Σεν Γκάλεν, πρωτεύουσας του ομώνυμου καντονίου στη βορειοανατολική Ελβετία με 76.000 κατοίκους, δεν κρύβει ότι έχει δεχτεί εκπροσώπους της Uber στο γραφείο της. Το πρόβλημα για την Uber είναι οι «αυστηροί κανονισμοί για τα ταξί». Πρόκειται για τον ρυθμιστικό κανονισμό του 1995, που προβλέπει ότι οι εταιρείες επιβατικών μεταφορών πρέπει να διαθέτουν οδηγούς με τοπικές γνώσεις. Η Uber αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, των μη καταρτισμένων οδηγών, σε πολλά μέρη και φυσικά θέλει αυτό να αλλάξει.
Όπως έγινε γνωστό από τα Uber files, ο πάροχος υπηρεσιών μεταφορών υπερασπίζεται τα συμφέροντά του διεθνώς μέσω μαζικής επιρροής σε πολιτικούς, επιστήμονες και μέσα ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η η τοπική εφημερίδα Tagblatt προσφέρει τις υπηρεσίες της στην αμερικανική πολυεθνική με δημοσιεύματα του τύπου «Η Uber δεν θα έρθει στην Ανατολική Ελβετία τόσο σύντομα και γι’ αυτό φταίει η δημοτική αρχή του Σεντ Γκάλεν». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Uber αδυνατεί να απασχολήσει ειδικευμένους και καταρτισμένους οδηγούς.
Στην Ελβετία, η παροχή υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών προϋποθέτει την απόκτηση άδειας, την εγκατάσταση ταχογράφου και απόσπασμα από το ποινικό μητρώο, στο Σεν Γκάλεν όμως ο κανονισμός του 1995 απαιτεί περισσότερα: «Για την απόκτηση άδειας πρέπει να αποδειχθεί επαρκής γνώση της γερμανικής γλώσσας. Επιπλέον, οι μελλοντικοί οδηγοί ταξί πρέπει να αποδείξουν καλή γνώση της πόλης και των κανονισμών στη βιομηχανία ταξί, για παράδειγμα κατά τις περιόδους ανάπαυσης». Σύμφωνα με την Uber, τέτοιες πρόσθετες απαιτήσεις αποτρέπουν τους ενδιαφερόμενους οδηγούς, γι\’ αυτό και άλλες πόλεις έχουν ήδη χαλαρώσει τους αντίστοιχους κανονισμούς τους. Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες ταξί έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Uber στο Σεν Γκάλεν. Ωστόσο, σύμφωνα με την Tagblatt, ο Δήμος «αναγνωρίζει την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού».
Το λόμπι της Uber αποδείχθηκε επιτυχές: Η δημοτική σύμβουλος Σόνια Λούθι από το Πράσινο Φιλελεύθερο Κόμμα Ελβετίας δήλωσε ότι «ο στόχος είναι να έχουμε έναν ενημερωμένο κανονισμό για τα ταξί, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις συνθήκες του αστικού μας πληθυσμού. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ταξί σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι πάροχοι υπηρεσιών όπως η Uber είναι όλο και πιο επιθυμητοί. Στελέχη της Uber ήταν στο γραφείο μου πριν από αρκετούς μήνες και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία».
Ο Σάμιουελ Χόλενσταϊν, διευθύνων σύμβουλος της Herold Taxi, ωστόσο, αντέτεινε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψιν τον κλάδο των παραδοσιακών ταξί και αναρωτήθηκε «γιατί πληρώνουμε τους μισθούς αυτών των πολιτικών με τους φόρους μας, αν απλώς προτιμούν εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο για τα κέρδη τους εδώ;». Κρίσιμος παράγοντας για την είσοδο της Uber στην αγορά της πόλης θα είναι πλέον η απόδειξη τοπικής γνώσης στους νέους κανονισμούς αδειοδότησης και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει γι΄ αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...