Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλατφόρμες όπως η Uber να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ, ώστε τα ταξί να μη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών στους τομείς των μεταφορών επιβατών και της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η Uber ή η Airbnb, να είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και καταβολή ΦΠΑ στις φορολογικές αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ταξί και των ξενοδοχείων.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ πολλές βραχυπρόθεσμες συναλλαγές διαμονής και μεταφοράς επιβατών τις οποίες διαχειρίζονται οι πλατφόρμες δεν φορολογούνται, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των παραδοσιακών προμηθευτών αυτών των υπηρεσιών.
Οι νέοι κανόνες θα εξαλείψουν την υφιστάμενη ανισότητα για τον ΦΠΑ που αποδίδουν οι παραδοσιακοί φορείς εκμετάλλευσης σε αυτούς τους τομείς και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αλλαγή αυτή θα αποφέρει στα κράτη μέλη έως και 6,6 δισ. ευρώ ετησίως σε πρόσθετα έσοδα τα επόμενα δέκα χρόνια και έως και 48 εκατομμύρια ανά έτος στις ίδιες τις πλατφόρμες κατά την ίδια δεκαετή περίοδο.
Αυτή η νομοθετική πρόταση έρχεται να εκσυγχρονίσει το ισχύον σύστημα ΦΠΑ της Ε.Ε. για το ενδοκοινοτικό εμπόριο, το οποίο, παρότι υφίσταται για σχεδόν 30 χρόνια και παρότι βελτιώθηκε σχετικά πρόσφατα, δεν ακολούθησε τον ρυθμό των τεχνολογικών προόδων, της ψηφιακής οικονομίας, των αλλαγών στα επιχειρηματικά μοντέλα ή της παγκοσμιοποίησης.
Ο τρίτος πυλώνας αυτού του πακέτου είναι ένα μοντέλο «one-stop shop» που θα επιτρέπει στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές άλλου κράτους μέλους να εγγραφούν μόνο μία φορά για απόδοση ΦΠΑ για ολόκληρη την Ε.Ε. και να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης σε ενιαία γλώσσα, μέτρο που θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις εταιρείες περίπου 8,8 δισ. ευρώ σε διοικητικά έξοδα και έξοδα εγγραφής σε διάστημα δέκα ετών.
Τα βασικά μέτρα που προτάθηκαν θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εισπράξουν έως και 18 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως σε ΦΠΑ, αφού η Ε.Ε. έχει χάσει 93 δισ. ευρώ εισόδημα από αυτόν τον φόρο το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, γεγονός επιζήμιο σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας.