Σαν Φρανσίσκο: Εκατοντάδες οδηγοί διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Uber πριν από τη συνέλευση των μετόχων της

Τέσσερις ημέρες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Uber, δυσαρεστημένοι οδηγοί της Uber γέμισαν χθες τους δρόμους έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας υψηλότερους μισθούς και αλλαγές στην πολιτειακή νομοθεσία.

Η δράση ήταν μία από τις πολλές που διοργανώθηκαν στις ΗΠΑ, με χιλιάδες οδηγούς σε έξι μεγάλες πόλεις -Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ντένβερ και Σιάτλ- να διακόπτουν την εργασία τους προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τις ανασφαλείς συνθήκες εργασίας και τις άδικες απολύσεις. Οι οδηγοί της Καλιφόρνια, ειδικότερα, έβαλαν στο στόχαστρο την Πρόταση 22, το εγκεκριμένο από τους ψηφοφόρους του 2020 μέτρο που διατηρεί για τους οδηγούς PHV την ταξινόμηση ως ανεξάρτητων εργολάβων και όχι ως εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

«Κρατάτε το 60% των χρημάτων μας», φώναζε η Ροζαλίντα Μουνιόθ, οδηγός της Uber και διοργανώτρια της ομάδας υπεράσπισης Gig Workers Rising, έξω από τα γραφεία της εταιρείας όπου μηχανικοί λογισμικού γράφουν τον αλγόριθμο που καθορίζει την αμοιβή της.

Τα έσοδα της Uber, από την άλλη, αυξήθηκαν κατά 29% το πιο πρόσφατο τρίμηνο.

Στο Σαν Φρανσίσκο, το «σημείο μηδέν» της βιομηχανίας υπηρεσιών μεταφοράς, δεκάδες οδηγοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους φωνάζοντας «Σαν Φρανσίσκο δεν μπορείς να δεις τι μου έκανε η Uber, κάποτε ήμουν άνθρωπος, τώρα είμαι μόνο μια μηχανή!».

Έφτασαν με τα αυτοκίνητά τους τα οποία έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Η Uber να μας πληρώνει ό,τι μας αξίζει» και «Η Πρόταση 22 είναι αντισυνταγματική», κορνάροντας, μπλοκάροντας τους δρόμους και κάνοντας κύκλους στη γειτονιά.

«Χρεώνουν τον πελάτη πολύ περισσότερο από ό,τι πληρώνουν τον οδηγό», δήλωσε ο Σεντέκ Αλσουζά, οδηγός της Uber από το 2018. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αλσουζά μετέφερε έναν επιβάτη από το αεροδρόμιο του Όκλαντ στο Μάουντεν Βιου και συνειδητοποίησε ότι έλαβε μόνο 40 από τα 95 δολάρια που πλήρωσε ο πελάτης. «Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς υπολογίζονται αυτές οι διαδρομές», πρόσθεσε ο Αλσουζά.

Η διαφάνεια είναι ένα άλλο ζήτημα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Σε πρόσφατο άρθρο της, η Βίνα Ντουμπάλ, καθηγήτρια στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, έγραψε ότι οι οδηγοί «αμείβονται με διαφορετικούς μισθούς -που υπολογίζονται με αδιαφανείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες φόρμουλες οι οποίες αντανακλούν τη θέση του κάθε οδηγού, τη συμπεριφορά, τη ζήτηση, την προσφορά και άλλους παράγοντες- για παρόμοια εργασία».

Η οδήγηση για την Uber αποτελούσε κάποιες φορές ακόμη και προνόμιο για τον Αλσουζά, τα τελευταία χρόνια – του είχε απαγορευτεί η χρήση της εφαρμογής για ενάμιση χρόνο λόγω ενός λάθους με το μεσαίο του όνομα. Ο Αλσουζά ανακάλυψε τον λόγο της απενεργοποίησής του μόνο μετά από πολυάριθμες προσπάθειες να επικοινωνήσει με την Uber- η ιδιότητά του ως αραβόφωνου ενδέχεται να συνέβαλε στο πρόβλημα.

Το 36% των οδηγών των υπηρεσιών επιβατικής μεταφοράς και διανομής φαγητού του Σαν Φρανσίσκο είναι αλλοδαπής καταγωγής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Σάντα Κρουζ του 2020. Και η απενεργοποίηση τείνει να πλήττει δυσανάλογα τους έγχρωμους οδηγούς: Σε έρευνα του 2023 από ομάδες υπεράσπισης των εργαζομένων στην οικονομία της πλατφόρμας, το 69% των έγχρωμων οδηγών ανέφεραν ότι απενεργοποιήθηκαν, έναντι 57% των λευκών οδηγών.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στέκομαι σήμερα εδώ και μιλάω εκπροσωπώντας όλους τους οδηγούς, για να πω ότι οι οδηγοί χρειάζονται ένα συνδικάτο για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους βάσει του νόμου», δήλωσε ο Αλσουζά.

Πριν από ένα μήνα, εφετείο της Καλιφόρνια αποφάσισε να διατηρήσει το κύριο σώμα της Πρότασης 22. Αλλά οι δικαστές απέρριψαν ένα τμήμα της πρότασης που επιτρέπει στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται συλλογικά.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των οδηγών της Uber στην Καλιφόρνια υποστηρίζει την πρόταση, λόγω των «ιστορικών προστατευτικών μέτρων και παροχών», αναφερόμενος στη ρύθμιση που εγγυάται στους οδηγούς τουλάχιστον το 120% του τοπικού κατώτατου μισθού.

Μέσα από τα κεντρικά γραφεία της Uber, αρκετοί υπάλληλοι γραφείου παρακολουθούσαν σιωπηλοί τους οδηγούς. Η Uber εφαρμόζει επί του παρόντος ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, απαιτώντας από όλους τους υπαλλήλους της που εργάζονται εξ αποστάσεως να πηγαίνουν στο γραφείο κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

• Εν τω μεταξύ, οδηγοί συγκεντρώθηκαν και έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Η Τσέολα Λούνα, γυναίκα οδηγός της Uber και μέλος της οργάνωσης Rideshare Drivers United, τόνισε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν ο κύριος λόγος για τη συμμετοχή της στη δράση. «Με έχουν φτύσει, με έχουν χτυπήσει, με έχουν αγγίξει, μου έχουν πετάξει ποτά. Μου έπιασαν το τιμόνι για να προσαρμοστούν στο κάθισμα. Ήμουν εντελώς εύκολος στόχος και ήταν τρομακτικό να δέχομαι επιθέσεις», δήλωσε πριν από τη συγκέντρωση, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Τουλάχιστον 80 εργαζόμενοι στις πλατφόρμες έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας από το 2017 έως το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Gig Workers Rising.

Με τα χρόνια, η Λούνα έμαθε σταδιακά να «κρατάει αμυντική στάση» για να προστατεύει τον εαυτό της, κάτι που περιέγραψε ως «δύσκολο», αλλά «μέρος της δουλειάς».

«Προσπαθώ να ελέγχω τη γλώσσα του σώματός μου, τη στάση και τους τρόπους μου», δήλωσε. «Και προσπαθώ να είμαι ο ηγέτης σε πιθανή εμπλοκή με επιβάτη, ώστε να του δείξω ότι δεν φοβάμαι. Αν πρέπει να παλέψουμε, θα παλέψουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...