Οι στόλοι ταξί που λειτουργούν με υδρογόνο αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή αγορά ταξί με κινητήρα υδρογόνου γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, με τη γαλλική εταιρεία Hype, η οποία τα αναπτύσσει στο Παρίσι από το 2015, να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι στοχεύει να μειώσει αυτό το ποσοστό, ιδίως με την προώθηση της χρήσης υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών. Και αυτό αφορά και τα ταξί.
«Το υδρογόνο παρέχει πραγματική λειτουργική απόδοση για τυχαίες εντατικές χρήσεις όπως τα ταξί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hype Ματιέ Γκαρντιέ στη EURACTIV, σε συνέντευξή του. Το 2015, ο Γκαρντιέ ξεκίνησε την επιχείρησή του στο Παρίσι αναπτύσσοντας έναν στόλο ταξί που τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν με υδρογόνο. Από πλευράς επιδόσεων, τα ταξί αυτά μπορούν να ανταγωνιστούν τις μηχανές εσωτερικής καύσης, καθώς μπορούν να διανύσουν 500-700 χιλιόμετρα πριν χρειαστούν ανεφοδιασμό, ο οποίος διαρκεί μόλις πέντε λεπτά.
Ο διευθύνων σύμβουλος εγκατέστησε επίσης έναν σταθμό ανεφοδιασμού στο Παρίσι που προσφέρει το λεγόμενο «μπλε υδρογόνο»: η παρασκευή του εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα το οποίο δεσμεύεται, αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποιείται. Στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, η Hype θα διαθέτει 12 σταθμούς ανεφοδιασμού, με δυναμικότητα ενός τόνου ημερησίως τοπικά παραγόμενου πράσινου υδρογόνου. Όσον αφορά τον στόλο των ταξί, αυτός θα πρέπει να ξεπεράσει τα 700 οχήματα υδρογόνου μέχρι το 2025.
Εκτός από την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο χωρίς άνθρακα, η Γαλλία ψήφισε πρόσφατα νόμο που καθιστά υποχρεωτική την ανανέωση στόλων ταξί και PHV άνω των 100 μονάδων με ποσόστωση οχημάτων χαμηλών εκπομπών. Αυτό ισοδυναμεί με το 10% του στόλου μέχρι το 2025 και το 35% μέχρι το 2029 – είτε πρόκειται για ηλεκτρικά είτε για οχήματα που κινούνται με υδρογόνο.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο προτεινόμενος κανονισμός για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων περιλαμβάνει τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου κάθε 150 χιλιόμετρα έως το 2025 σε μεγάλους οδικούς άξονες.
Αυτά τα νομοθετικά κίνητρα ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες ταξί να αποκτήσουν ένα υδρογονοκίνητο όχημα, και πλέον οι στόλοι υδρογόνου εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία Σύμπραξη Καθαρού Υδρογόνου, η οποία περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις βιομηχανίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και μια κοινότητα ερευνητών, έχει δρομολογήσει διάφορες πρωτοβουλίες όπως το Zefer – ένα έργο για την ανάπτυξη 180 ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Κοπεγχάγη.
«Το υδρογόνο είναι το ιδανικό καύσιμο για τα ταξί λόγω της μεγάλης εμβέλειας, της εντατικής χρήσης και του σύντομου χρόνου ανεφοδιασμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Clean Hydrogen Partnership, Μπαρτ Μπιέμπικ.
Ευρώπη
Η Green Tomato Cars, η οποία διαθέτει στόλο 50 οχημάτων στο Λονδίνο, και η Drivr, η οποία κατέχει 100 υδρογονοταξί στην Κοπεγχάγη, είναι δύο παραδείγματα που αναφέρει ο Λιονέλ Μποϊγιό, διευθυντής έργου στην Clean Hydrogen Partnership. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα αυτά είναι επιτυχημένα λόγω της «ταυτόχρονης ανάπτυξης της υποδομής υδρογόνου και των οχημάτων».
Ωστόσο, η περαιτέρω επέκταση των έργων και των στόλων υδρογονοταξί θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από ορισμένα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία. «Ο χρόνος που απαιτείται για τις συμφωνίες, ειδικά για την υποδομή των σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου, μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και αποτελεί τεράστια καθυστέρηση στην ανάπτυξη», επισημαίνει ο Μποϊγιό. Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη οχημάτων, καθώς λίγοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αποτολμήσει να ασχοληθούν με την παραγωγή των επιβατικών αυτοκινήτων υδρογόνου.
Για παράδειγμα, η Hype βασίζεται επί του παρόντος στην Toyota και το μοντέλο Mirai. Άλλοι κατασκευαστές όμως, όπως η Hyundai, η Stellantis και η Renault, κατασκευάζουν μόνο μερικές εκατοντάδες τέτοια αυτοκίνητα κάθε χρόνο.
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επικεντρώνονται, αντίθετα, στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αυτά είναι πιο δημοφιλή στο κοινό. Για παράδειγμα, η Renault, η Peugeot, η Fiat και η Ford στοχεύουν να παράγουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, ενώ η Volkswagen θέτει τον ίδιο στόχο για το 2035.
«Η προσφορά είναι ιδιαίτερα περιορισμένη», σύμφωνα με τον Φιλίπ Μπουκλί, πρόεδρο της ένωσης France Hydrogène. Η Stellantis, για παράδειγμα, κατασκευάζει μόνο 1.000 έως 2.000 αυτοκίνητα υδρογόνου ετησίως, τονίζει.
Σύμφωνα με τον Μπουκλί, ένα άλλο εμπόδιο είναι η πολύ υψηλή τιμή αγοράς αυτών των οχημάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εμπορική τους διάθεση. «Υπάρχει μια ελάχιστη κρίσιμη μάζα που πρέπει να έχουν οι κατασκευαστές προκειμένου να μειώσουν τις τιμές και αυτό είναι το πρόβλημα με το οποίο παλεύουμε σήμερα», πρόσθεσε.
Ανεξάρτητα από αυτά τα εμπόδια, η Hype σχεδιάζει να λειτουργεί συνολικά 10.000 οχήματα στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς μέχρι το 2024. Η εταιρεία θέλει επίσης να αναπτύξει ένα δίκτυο διανομής υδρογόνου με τουλάχιστον 20 σταθμούς ενός τόνου/ημέρα και έξι σταθμούς μικρότερης χωρητικότητας που θα τροφοδοτούνται με τοπικά παραγόμενο πράσινο υδρογόνο. Οι σταθμοί θα είναι ανοικτοί σε όλες τις χρήσεις.
Το έτος 2024 δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ο Γκαρντιέ ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Τα αθλητικά γεγονότα είναι η μόνη περίπτωση που καταφέρνουμε να ευθυγραμμίσουμε πολιτικούς και βιομηχάνους», δήλωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hype εκτιμά ότι θα μπορέσει να εγκατασταθεί σε περίπου δεκαπέντε πόλεις της Γαλλίας και του εξωτερικού μέχρι το 2025, με 40.000 οχήματα που χρησιμοποιούνται ως ταξί και σχεδόν 100 σταθμούς ενός τόνου/ημέρα. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν μέρος της στρατηγικής επέκτασης της εταιρείας στην Ε.Ε.
Αλλά η Hype δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά ελαφρών οχημάτων υδρογόνου.
Για την περίοδο 2021-2027, η Ε.Ε. στηρίζει τη χρήση καθαρού υδρογόνου στα οχήματα με 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ταξί.