Η καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ομολογία συμφωνίας με το λόμπι των Uber – Free Now – Bolt

Του Βασίλη Σιάσσου

          Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες μια κατευθυντήρια ανακοίνωση με αποδέκτες τις εθνικές και τοπικές αρχές των κρατών-μελών της, οι οποίες ρυθμίζουν τα θέματα των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό.

          Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι δεν πρόκειται για Κοινοτική Οδηγία αλλά για μια προσπάθεια καθοδήγησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατήργησε το άρθρο 123/2006 που ορίζει ότι κάθε χώρα θα ρυθμίζει μόνη της την αγορά των δημόσιων μεταφορών.

          Πίσω από αυτή την καθοδήγηση κρύβονται πολυεθνικά συμφέροντα στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Το λόμπι των Uber, Free Now και Bolt πίεζε πολύ το τελευταίο διάστημα για να καταργηθεί η υποχρέωση των ιδιωτικών αυτοκινήτων με οδηγό να επιστρέφουν στο γκαράζ (στην έδρα τους) μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής τους. Πρόκειται για έναν βασικό περιορισμό που διαχωρίζει το έργο των ταξί από αυτό των Ε.Ι.Χ.

          Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πετάει το μπαλάκι στις εθνικές και τοπικές αρχές και μεταφέρει την πίεση σε άλλα γήπεδα. Η καθοδήγηση που αναφέρει η ανακοίνωση και η Επίτροπος Μεταφορών Adina Valena είναι μια ξεκάθαρη ομολογία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με τις θέσεις των πολυεθνικών, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών με ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό στην Ευρώπη.

          Σε κάποιες περιπτώσεις λύνει τα χέρια των κυβερνήσεων (π.χ. Ιταλία) οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την καθοδήγηση και να της κολλήσουν την ταμπέλα της υποχρεωτικότητας (σ.σ. το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

          Επί της ουσίας η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής δεν αλλάζει τίποτα σε νομοθετικό επίπεδο, διαμορφώνει όμως το κατάλληλο κλίμα για σημαντικές αλλαγές στον τομέα των επιβατικών μεταφορών στο άμεσο μέλλον.

          Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που θα αξιολογούν τις επιβατικές ανάγκες και θα ρυθμίζουν την αγορά ανάλογα με αυτές. Το αν οι κυβερνήσεις υποκύψουν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) στις πιέσεις των πολυεθνικών (και όχι στην καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δεν είναι υποχρεωτική), αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που σηκώνει πολύ συζήτηση.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...