Πως οι εφαρμογές των πολυεθνικών χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους για να αυξήσουν τις τιμές

Οι οδηγοί της Uber διαδήλωσαν στις 27 Οκτωβρίου με αργή πορεία  στην Ευρωπαϊκή Συνοικία των Βρυξελλών. Διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην πλατφόρμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποβάλει πρόταση για τη βελτίωση της κατάστασής πριν από το τέλος του έτους.

Ορισμένοι από αυτούς, συναντήθηκαν αυτήν την Τετάρτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit. Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε την «επισφάλεια και τις κακές συνθήκες εργασίας» σε μια έκθεσή του .

\”Οι πλατφόρμες βρήκαν έναν τρόπο να επωφελούνται από το καθεστώς αυτοαπασχολούμενου και τα οφέλη των μισθωτών, αλλά οι εργαζόμενοι υφίστανται τα μειονεκτήματα και των δύο. Οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν δόλια το καθεστώς αυτοαπασχολούμενου για να απαλλάξουν και να μην αναλάβουν τις ευθύνες ενός εργοδότη » , κατήγγειλε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Leïla Chaibi.

Αλλά οι συνθήκες εργασίας τους δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Η ένωση οδηγών ταξί που κατάφερε να διώξει την Uber από την πόλη της Βαρκελώνης δύο φορές, η Elite Taxi, προειδοποιεί για τους κινδύνους της έλλειψης ελέγχου των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες . Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από αυτό το σωματείο ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι των Cabify, Uber και Bolt παρακολουθούν ο ένας τον άλλον για να αυξήσουν τις τιμές. \”Μόλις ο ένας αυξάνει την τιμή, ενεργοποιείται ένας αλγόριθμος,, ο άλλος τον εντοπίζει και η τιμή αυξάνεται. Και οι γραμμές συσχετίζονται, παρακολουθούνται. Αυτό απαγορεύεται εντελώς, είναι μια συμφωνία για τις τιμές, είναι ένα καρτέλ. Και στο τέλος ο αλγόριθμος είναι ένας τρόπος που έχουν βρει για να σπάσει το συμβόλαιο εργασίας » , λέει αναλυτικά ο Alberto Álvarez της Elite ταξί.

Οι αλγόριθμοι δεν είναι δημόσιοι καθώς θεωρούνται επαγγελματικό μυστικό. Χάρη σε αυτούς όμως αποφασίζονται οι τιμές και ακόμη και οι μέρες των εργαζομένων. Το 11% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού έχει ήδη εργαστεί μέσω μιας από αυτές τις πλατφόρμες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...