Η εκδίκαση της αγωγής 215 εκατ. δολ. των ενώσεων ταξί κατά του Δήμου της Οτάβα ξεκινά σήμερα

H ομαδική αγωγή για αποζημίωση ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2016 και σε αυτήν η βιομηχανία ταξί κατηγορεί τον Δήμο ότι δεν προστάτευσε τους οδηγούς, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης. Αναφέρεται επίσης ότι ο Δήμος έκανε διακρίσεις εις βάρος των κατόχων άδειας ταξί αλλάζοντας τους κανονισμούς, ώστε να επιτρέψει τη λειτουργία αυτών των εταιρειών. Η συζήτηση της αγωγής ξεκινά σήμερα, στις 10 π.μ.
Κύριοι ενάγοντες είναι οι Metro Taxi Ltd., Marc Andre Way και Iskhak Mail, που ζητούν τα 215 εκατ. δολ. ως αποζημίωση για ιδιοκτήτες και εταιρείες ταξί.
Στην ομαδική αγωγή αναφέρονται τα εξής:
-Ο Δήμος της Οτάβα ήταν αμελής όσον αφορά την επιβολή του προηγούμενου κανονισμού για τα ταξί.
-Μαζί με την αποτυχία εφαρμογής αυτού του κανονισμού και την αλλαγή του εις βάρος των ταξί, ο Δήμος έκανε διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, καταγωγής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας και γλώσσας, που αντιβαίνουν τον Καναδικό Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθερίας και τον Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οντάριο.
-Η πόλη χρησιμοποιεί ένα σύστημα που τιμωρεί τους κατόχους αδειών ταξί όταν αυτές πωλούνται, «χρεώνοντας ένα τέλος μεταβίβασης, όταν το περιουσιακό στοιχείο (άδεια) είναι άχρηστο».
Η μήνυση κατατέθηκε λίγους μήνες πριν επιτραπεί νόμιμα σε ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς, όπως η Uber, να λειτουργούν στην Οτάβα. Η Uber μπήκε για πρώτη φορά στην αγορά της Οτάβα τον Οκτώβριο του 2014 και ο Δήμος άλλαξε τους κανονισμούς των ταξί για να επιτρέψει τις άδειες «ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών» το 2016.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ταξί της Οτάβα, οι διαμεσολαβητές ταξί πρέπει να διαθέτουν άδεια που έχει εκδοθεί από τον Δήμο και μπορούν να λειτουργούν μόνο με αδειοδοτημένα ταξί. Το αδειοδοτημένο ταξί με τον πιστοποιημένο οδηγό του πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς για να προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες στους δρόμους της πόλης. Ο κλάδος των ταξί λέει ότι η πόλη επέτρεψε στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής επιβατικών μεταφορών να λειτουργούν στην Οτάβα με «πολύ λιγότερους περιορισμούς και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα ταξί».
«Και από τότε, η τιμή των αδειών ταξί μειώθηκε σημαντικά στην αγορά συναλλαγών, τα ταξί έχουν πλέον λιγότερους πελάτες και οι επενδύσεις τους έχουν καταστεί άχρηστες», αναφέρεται σε δήλωση της Coventry Connections.
«Με περισσότερα αυτοκίνητα παρά πελάτες στον δρόμο, είναι πολύ δύσκολο για τους οδηγούς ταξί να βγάλουν τα προς το ζην. Όταν η Uber μπήκε στην αγορά, η υποστήριξη του Δήμου στα αδειοδοτημένα ταξί έγινε εντελώς αναποτελεσματική και η συνεργασία με τον κλάδο σταμάτησε ξαφνικά. Ο Δήμος εγκατέλειψε τη δέσμευσή του στον κλάδο των ταξί που ίσχυε για πάνω από 40 χρόνια», επισημαίνεται στη δήλωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...