Τον Ιούνιο το σχέδιο νόμου για την ηλεκτροκίνηση. Επιδότηση για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα Ταξί.
Σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει πακέτο κινήτρων για την απόσυρση επαγγελματικών οχημάτων και αντικατάσταση με ηλεκτροκίνητα θα καταθέσει μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση. Το σχέδιο διαμορφώνεται από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φορείς των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Μεταφορών-Υποδομών και Οικονομικών. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το 2030 να αντικατασταθούν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας είτε με ηλεκτροκίνητα, είτε με υβριδικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Σε ότι αφορά το Ταξί, το Υπουργείο Μεταφορών εξετάζει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει εκτός από φορολογικά κίνητρα και μια σημαντική επιδότηση, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται από 5.000-10.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του οχήματος (ηλεκτρικό ή υβριδικό). Το βασικό πρόβλημα για τα ΕΔΧ Ταξί είναι οι υποδομές φόρτισης των αυτοκινήτων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Γ.Γ. Ενέργειας κ. Σδούκου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης εγκατάστασης και λειτουργίας για ταχεία επαναφόρτιση σε πιάτσες ταξί στην Αττική.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real και το δημοσιογράφο, κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα παρέχει το κράτος μέσω επιδοτήσεων στους αγοραστές ηλεκτρικών Ι.Χ., σκούτερ και ποδηλάτων, προωθώντας ένα νέο τρόπο μετακινήσεων.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση σημείωσε πως «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα». Όπως είπε, τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών) έχουν ήδη συμφωνήσει ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. «Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, τα μικροσωματίδια και γενικότερα να βελτιώσουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα και όχι μόνο. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης. Στα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη –Ολλανδία, Γερμανία κ.λπ.- το 10% του στόλου των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά. Εδώ έχουμε μόνο μερικές εκατοντάδες».
«Θα υπάρξουν λοιπόν κίνητρα με ένα ειδικό πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, που στόχο θα έχουν «να βοηθήσουμε όλους όσοι θέλουν να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να μπορούν να πάρουν με μία έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Η έκπτωση αυτή θα είναι σταθερή. Είτε πάρεις ένα ακριβό αυτοκίνητο είτε ένα φθηνό, την ίδια έκπτωση θα πάρεις, διότι δεν θέλουμε να βοηθάμε τους πλουσιότερους».
Ωστόσο, πέρα από αυτά ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει αμέσως η εγκατάσταση φορτιστών, τα «ηλεκτρικά βενζινάδικα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Δεν μπορεί να τελεσφορήσει το μέτρο αυτό αν δεν έχεις φορτιστές. Έχουμε αντίστοιχες συνεννοήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, με τους δήμους κ.λπ. Το άλλο που επίσης σκεφτόμαστε είναι η υιοθέτηση ενός πακέτου κινήτρων έτσι ώστε εδώ στην Ελλάδα να παράγονται φορτιστές και μπαταρίες για τα αυτοκίνητα αυτά, ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Διότι δεν μας νοιάζει απλά και μόνο να περάσουμε σε μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης, μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Στόχος είναι να υπάρχει και προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας σε αυτή την πολιτική, όχι μόνο στο περιβαλλοντικό, αλλά και στο αναπτυξιακό επίπεδο», είπε ο υπουργός.