Νέα Υόρκη: Ο δήμος σταματά την έκδοση νέων αδειών για ηλεκτρικά οχήματα της Uber και Lyft

Η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας της Νέας Υόρκης διέκοψε την έκδοση πρόσθετων αδειών ηλεκτρικών οχημάτων για την Uber και τη Lyft, επικαλούμενη υπερπληθώρα οχημάτων, μετά από τη σημαντική αύξηση του στόλου πέρυσι. Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν μια νομική αντιπαράθεση με τη Συμμαχία Εργαζομένων Ταξί της Νέας Υόρκης και μια ανάλυση που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για περισσότερες άδειες οχημάτων προς ενοικίαση.

Η νομική εμπλοκή αφορά την αγωγή που άσκησε η Συμμαχία Εργαζομένων Ταξί κατά της πρωτοβουλίας του δήμου με την ονομασία Green Rides («πράσινες διαδρομές»), η οποία αποσκοπούσε στην άρση του ανώτατου ορίου ηλικίας για τα οχήματα προς μίσθωση, εφόσον αυτά ήταν ηλεκτρικά. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να επιταχυνθεί η μετάβαση σε έναν αμιγώς ηλεκτρικό στόλο μεταφορικών μέσων μέχρι το 2030. Ωστόσο, το σχέδιο συνάντησε την αντίσταση της Συμμαχίας, η οποία υποστήριξε ότι η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας δεν εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε τέτοιες κανονιστικές αλλαγές μονομερώς. Η αγωγή οδήγησε σε προσωρινή δικαστική απόφαση που σταμάτησε την έκδοση νέων αδειών ηλεκτρικών οχημάτων, παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.

Στον στόλο των ενοικιαζόμενων οχημάτων της Νέας Υόρκης έχουν ήδη προστεθεί πάνω από 7.500 νέα αυτοκίνητα, ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες της επιτροπής. Αυτή η ταχεία επέκταση ανέδειξε τις ανησυχίες σχετικά με τον κορεσμό της αγοράς και τις πιθανές επιπτώσεις της στο εισόδημα των υφιστάμενων οδηγών των πλατφορμών και των ταξί. Παρά τα νομικά εμπόδια, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν πλέον περίπου το 12% του συνολικού στόλου των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο επίτροπος Ντέιβιντ Ντο τόνισε τη σημασία της προώθησης της υποδομής φόρτισης στην πόλη ώστε να συμβαδίζει με τον αυξανόμενο στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα πρόσφατα εγκαίνια ενός κόμβου φόρτισης υψηλής χωρητικότητας στο κέντρο της πόλης, τον οποίο διαχειρίζεται η Gravity, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών.

Καθώς ο δήμος αντιμετωπίζει τις νομικές δυσκολίες που σχετίζονται με τις πολιτικές του για τα ενοικιαζόμενα οχήματα, οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της αντιπαράθεσης εκτείνονται πέρα από τις άμεσες προκλήσεις της διαχείρισης του στόλου και της κανονιστικής συμμόρφωσης. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της προώθησης της καινοτομίας στην αστική κινητικότητα, της διασφάλισης δίκαιου ανταγωνισμού στην αγορά των πλατφορμών και της προώθησης των περιβαλλοντικών στόχων. Η έκβαση αυτής της νομικής διαμάχης και η στρατηγική απάντηση του δήμου θα δημιουργήσει πιθανότατα σημαντικό προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες και οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας ενσωματώνονται στον ιστό των αστικών μεταφορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *