Η Πολιτεία της Καλιφόρνια μήνυσε την Uber και τη Lyft για καταπάτηση των δικαιωμάτων των οδηγών

SAN FRANCISCO | Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας μήνυσε την Uber και την Lyft την Τρίτη, κατηγορώντας τους ότι θεωρούν τους οδηγούς τους ως αυτοαπασχολούμενους και όχι υπαλλήλους, στερώντας τους  κοινωνικά δικαιώματα, όπως οι ελάχιστοι μισθοί ή η ασφάλιση υγείας.

\”Αυτές οι εταιρείες αναλαμβάνουν τη δουλειά των ανθρώπων, αλλά δεν τους παρέχουν προστασία σε αντάλλαγμα\”, δήλωσε σε δήλωση ο γενικός εισαγγελέας Xavier Becerra.

Αυτή η διαδικασία έρχεται μετά την έναρξη ισχύος στις αρχές του έτους ενός νόμου της Καλιφόρνιας, ο οποίος  αναγκάζει τις εν λόγω εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τους οδηγούς της VTC ως εργαζόμενους.

«Μερικές φορές χρειάζεται πανδημία για να μας συγκλονίσει και να μας κάνει να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η κατάσταση και ποιος πάσχει από αυτήν. Οι οδηγοί της  Uber και της Lyft που πιάνουν τον κοραναϊό ή χάνουν τις δουλειές τους συνειδητοποιούν γρήγορα τι στερούνται », υποστήριξε ο Becerra.

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι που χάνουν. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να υποστούν τα βάρη που δεν δέχονται η Uber και η Lyft. \”

\”Σε μια εποχή που η οικονομία της Καλιφόρνιας βρίσκεται σε κρίση με 4 εκατομμύρια άνεργους, πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση στο εισόδημα, όχι να το περιπλέξουμε\”, αντέδρασε εκπρόσωπος της Uber.

Η εταιρεία έχει υποσχεθεί να αμφισβητήσει αυτήν την αγωγή, \”ενώ πιέζει για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανεξάρτητων οδηγών, συμπεριλαμβανομένων των εγγυημένων ελάχιστων εισοδημάτων και των νέων κοινωνικών παροχών\”.

Η Uber έχει ήδη υποβάλει καταγγελία στις 31 Δεκεμβρίου εναντίον του αμερικανικού κράτους για να αμφισβητήσει τον λεγόμενο νόμο «AB5», σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ένα οικονομικό μοντέλο που δέχεται επίθεση σε όλο τον κόσμο.

Δικαστικό ντόμινο

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας συμμετείχε στη δράση που ξεκίνησε την Τρίτη από εισαγγελείς  των πόλεων  Λος Άντζελες,  Σαν Ντιέγκο και  Σαν Φρανσίσκο.

\”Ο νόμος της Καλιφόρνιας είναι πολύ σαφής: οι οδηγοί Uber και Lyft είναι υπάλληλοι\”, δήλωσε ο Mike Feuer, δικηγόρος  που εκπροσωπεί την  πόλη του Λος Άντζελες.  Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι δύο εταιρείες \”εκμεταλλεύονται τους οδηγούς τους και μεταβιβάζουν παράνομα το κόστος των ευθυνών τους ως εργοδότες στους φορολογούμενους της Καλιφόρνιας\”.

\”Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με κρατικούς δικηγόρους και δήμαρχους για να προσφέρουμε τα οφέλη της καινοτόμου οικονομίας της Καλιφόρνιας σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους\”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lyft.  \”Ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή όταν δημιουργούνται  θέσεις εργασίας με πρόσβαση σε προσιτή υγειονομική περίθαλψη και άλλα οφέλη είναι πιο σημαντικό από ποτέ.\”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...