Mαδρίτη: Δικαστήριο δικαίωσε οδηγό στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή παρέλαβε επιβάτες εκτός πιάτσας

Δικαστήριο της Μαδρίτης έκανε δεκτή την έφεση που άσκησε κάτοχος άδειας ταξί της πόλης, στον οποίο επιβλήθηκε τρίμηνη αναστολή της άδειάς του επειδή παρέλαβε επιβάτες εκτός της επίσημης πιάτσας μπροστά στον που είχε καθιερωθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Τσαμαρτίν. Με την απόφασή του ο δικαστής δέχεται το αίτημα του οδηγού ταξί να ανασταλεί η τρίμηνη ανάκληση της άδειάς του, ως προληπτικό μέτρο, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Η κύρωση επιβλήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία. Ο κάτοχος της άδειας, μόλις ενημερώθηκε, άσκησε έφεση για επανεξέταση, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης και Επιτήρησης της Κυκλοφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης, η οποία επικύρωσε και το πρόστιμο που συνεπάγεται η τρίμηνη αναστολή της άδειας ταξί, ύψους 301 ευρώ, καθώς θεωρήθηκε σοβαρή παράβαση.

Ο ιδιοκτήτης του ταξί, με τη συνδρομή της δικηγορικής εταιρείας Servilegal, αποφάσισε στη συνέχεια να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο, σταθμίζοντας το γενικό συμφέρον και εκείνα του προσφεύγοντος και προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση αμετάκλητης ζημίας, ανέστειλε την απόφαση ανάκλησης της άδειας μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης υποστήριξε ότι ο οδηγός ταξί τιμωρήθηκε με πρόστιμο από αξιωματικούς της Δημοτικής Αστυνομίας επειδή παρέλαβε επιβάτες εκτός του επιτρεπόμενου χώρου στάθμευσης στον σιδηροδρομικό σταθμό. Συγκεκριμένα, στην καταγγελία περιγράφεται λεπτομερώς ότι παρέλαβε επιβάτες σε χώρο όπου επιτρέπεται μόνο η αποβίβασή τους. Επιπλέον, και προς υπεράσπιση της αναλογικότητας της κύρωσης, ο δήμος ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης επέμεινε στην ίδια συμπεριφορά και ότι εκκρεμεί διαδικασία για παρόμοιες πράξεις.

«Αυτή η δικαστική απόφαση είναι μια νίκη της Δικαιοσύνης επί της διοικητικής αυθαιρεσίας. Με την αναστολή της προσωρινής αφαίρεσης της άδειας ταξί, αποδείχθηκε ότι η κύρωση που επιβλήθηκε στον πελάτη μας δεν ήταν μόνο δυσανάλογη, αλλά και παραβίασε θεμελιώδεις αρχές όπως το τεκμήριο αθωότητας και η αναλογικότητα στην επιβολή κυρώσεων», διευκρίνισε ο Ιγνάσιο Παλομάρ, διευθυντής της Servilegal. «Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι η ποινή που επιβλήθηκε ήταν άδικη και στερούνταν επαρκούς νομικής βάσης. Ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να στερηθεί τα προς το ζην για τρεις μήνες χωρίς πραγματική και νόμιμη αιτιολόγηση», τόνισε ο νομικός, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η υπόθεση αυτή αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο για τους επαγγελματίες ταξί και τον τομέα των μεταφορών γενικότερα, καθώς καταδεικνύει την ανάγκη οι διοικήσεις να ενεργούν με νομική αυστηρότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *