Δανία: Η Uber επιστρέφει στη χώρα μετά από επτά χρόνια ως «εταίρος ταξί» της Drivr

Για την Uber, φαίνεται να αποτελεί συνήθεια στην Ευρώπη να καταστρέφει περαιτέρω τον κλάδο των ταξί «σε συνεργασία» με τις εταιρείες ταξί. Η αμερικανική πλατφόρμα κινητικότητας, η οποία δραστηριοποιήθηκε στη Δανία για τρία χρόνια, αποσύρθηκε από τη χώρα το 2017 λόγω καταγγελιών για κοινωνικό ντάμπινγκ. Έλεγχος των φορολογικών αρχών αποκάλυψε στη συνέχεια ότι το 99% των σχεδόν 1.200 οδηγών της Uber στη Δανία δεν είχαν δηλώσει τα έσοδά τους από τις υπηρεσίες μεταφοράς που παρείχαν.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber παραβίαζε επίσης τον νέο νόμο της Δανίας περί ταξί. Το 2020, η εταιρεία κατέβαλε πρόστιμο 25 εκατομμυρίων κορονών (3,35 εκατομμύρια ευρώ) για τις δραστηριότητές της στον τομέα των επιβατικών μεταφορών στη χώρα. Σύμφωνα με τον νόμο περί μεταφορών, τα ταξί πρέπει να διαθέτουν ταξίμετρο και αισθητήρες καθίσματος. Για πολλούς Δανούς και ξένους φορείς εκμετάλλευσης ταξί, η νομοθεσία περί ταξί αποτέλεσε πρότυπο για την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού της Uber.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το δανέζικο συνδικάτο 3F, το οποίο ηγήθηκε μιας μεγάλης εκστρατείας κατά της Uber για χρόνια, καλωσορίζει την εταιρεία: «Νομίζω ότι η Uber έχει κάνει τη στροφή. Μπορεί  να έγινε πιο έξυπνη. Αν έρθει, είναι μάλλον επειδή θέλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε ο γραμματέας της 3F Transport, Γερν Χέντενγκραν, στην εφημερίδα The Copenhagen Post. Το συνδικάτο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Uber στη Δανία όσο εκείνη λειτουργούσε με το προηγούμενο επιχειρηματικό μοντέλο.

Όταν η Uber σταμάτησε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Δανία, η υπηρεσία οδήγησης ανέφερε ότι είχε 300.000 χρήστες στη χώρα. Πολλοί Δανοί εξακολουθούν να έχουν την εφαρμογή Uber στα κινητά τους τηλέφωνα επειδή τη χρησιμοποιούν συχνά σε άλλες χώρες. Από τις αρχές του επόμενου έτους, το όχημα που θα παραγγέλνεται στη Δανία μέσω της εφαρμογής Uber θα προέρχεται από την εταιρεία ταξί της Κοπεγχάγης Drivr και θα κοστίζει όσο ένα συνηθισμένο δανέζικο ταξί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πρώην χρήστες της Uber αναρωτιούνται λοιπόν ποιο είναι το πλεονέκτημα σε σχέση με ένα παραδοσιακό ταξί που μπορεί να παραγγείλει κανείς με μια εξίσου λειτουργική εφαρμογή.

«Από τις αρχές του 2025, θα είναι δυνατή η κράτηση ταξί Drivr μέσω της εφαρμογής Uber. Αυτό διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Δανίας για τα ταξί, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αισθητήρων καθίσματος, ταξίμετρων και της συμμόρφωσης με τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια τιμών», επιβεβαίωσε ο Γιασίν Φρανσουά, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κέντρου ταξί της Κοπεγχάγης Taxa 4×35 με στόλο 900 συνδεδεμένων ταξί. «Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στους δανικούς νόμους περί ταξί που θα επέτρεπαν ειδικά την επιστροφή της Uber. Η μόνη πρόσφατη αλλαγή, που έγινε την 1η Ιουλίου, αφορά τέσσερα μικρά νησιά χωρίς γέφυρες με την ηπειρωτική χώρα. Αυτή η αλλαγή είναι άσχετη με τη συνεργασία μεταξύ της Uber και της Drivr, καθώς η τελευταία λειτουργεί επί του παρόντος αποκλειστικά στην Κοπεγχάγη με περιορισμένο αριθμό οχημάτων».

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές αναμένεται να αντιστοιχούν στα τρέχοντα τιμολόγια της Drivr. Οι χρήστες της Uber επωφελούνται μόνο από την ευκολία της δυνατότητας κράτησης ταξί της Drivr μέσω της εφαρμογής Uber. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις κοινωνικές ομάδες-στόχους των πελατών που θέλουν να προσεγγίσουν, αλλά εικάζεται ότι μπορεί να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τουρίστες και άλλους ανθρώπους που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την εφαρμογή Uber».

Ο Φρανσουά προσθέτει ότι «η έκταση του άμεσου αντίκτυπου της Uber στην αγορά είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς θα πρέπει πλέον να λειτουργεί εντός του ίδιου ρυθμιστικού πλαισίου με τον κλάδο των παραδοσιακών ταξί. Επιπλέον, το σημερινό μέγεθος του στόλου της Drivr είναι αρκετά περιορισμένο, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την επιρροή της βραχυπρόθεσμα».

Η Uber και η Drivr το βλέπουν διαφορετικά: «Φέρνουμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους σε αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για την πλατφόρμα λογισμικού της Uber, που έχει εκατομμύρια χρήστες, σε συνδυασμό με τη γνώση μας για την Κοπεγχάγη, όπου πηγαίνουμε καθημερινά και εξυπηρετούμε πελάτες», δήλωσε ο Μπο Σβάνε, διευθυντής της Drivr. «Η συνεργασία της Uber με την Drivr αντικατοπτρίζει μια παρόμοια προσέγγιση που έχει ακολουθήσει και σε άλλες χώρες». Ακόμη και εκτός Δανίας, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, η Uber προσπαθεί πρόσφατα να εισχωρήσει στον ρυθμιζόμενο κλάδο των ταξί μέσω «συνεργασιών».

«Το κάνουμε αυτό σε πολλά μέρη στην Ευρώπη. Βρίσκουμε έναν τοπικό συνεργάτη που μπορεί να μας βοηθήσει με τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ο οδηγός και οι τοπικές γνώσεις. Και στη συνέχεια συμβάλλουμε σε αυτό με την εφαρμογή μας», λέει ο Μάουριτς Σένφελντ, ο Ολλανδός περιφερειακός διευθυντής της Uber για τη Βόρεια Ευρώπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *