Μαδρίτη: Κυρώσεις σε 757 ενοικιαζόμενα οχήματα μέσα σε πέντε μήνες επέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών

Στις 10 Ιανουαρίου, η Κοινότητα της Μαδρίτης έδωσε το πράσινο φως για τον πρώτο κανονισμό που διέπει την υπηρεσία επιβατικής μεταφοράς με ιδιωτικό όχημα με οδηγό, την οποία παρέχουν εταιρείες όπως η Cabify, η Uber και η Bolt στην περιοχή. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός αυτός, σε μια περίοδο πέντε μηνών, έως τις 31 Μαΐου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των στοιχείων, το περιφερειακό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 757 ενοικιαζόμενα οχήματα.

Μεταξύ των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στο καθεστώς επιβολής κυρώσεων, με το οποίο πρέπει να συμμορφώνονται οι εν λόγω εταιρείες κινητικότητας, ήταν η απαίτηση τα οχήματα να διαθέτουν έντυπα παραπόνων για τους πελάτες τους και να υπάρχει επίσης πινακίδα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων που να ενημερώνει γι’ αυτό. Η απουσία των εντύπων και της ενημερωτικής πινακίδας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Κοινότητα της Μαδρίτης (43%), με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 329, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Mundo.

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες διατάξεις του ισχύοντος κανονισμού ήταν η θέσπιση ορίου στις τιμές σε περιόδους υψηλής ζήτησης, δηλαδή όταν λαμβάνουν χώρα μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η εκδήλωση Mad Cool το 2019, όταν οι τιμές τριπλασιάστηκαν. Το σχέδιο του κανονισμού αρχικά προέβλεπε ότι η αύξηση δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 50% του συνήθους ποσού για μια συγκεκριμένη διαδρομή. Η κυβέρνηση της Αγιούσο, ωστόσο, αποφάσισε να το αυξήσει στο 75%.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Μεταφορών, Χόρχε Ροντρίγκο, δήλωσε ότι δεν έχει επιβληθεί καμία κύρωση για την αύξηση των τιμών και υπενθύμισε ότι «πρέπει να υπάρχουν καταγγελίες των ίδιων των χρηστών, σε αντίθεση με τους περιοδικούς ελέγχους» που πραγματοποιούνται από την Κοινότητα της Μαδρίτης. Επιβλήθηκαν όμως κυρώσεις για παραλαβή επιβατών στον δρόμο, η οποία επιτρέπεται μόνο για τα ταξί, και για μη καταχώριση οχημάτων στο μητρώο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Αυτός είναι ο απολογισμός πενταμήνου από την έναρξη ισχύος ενός κανονισμού που καλύπτει τις περίπου 9.000 άδειες ενοικιαζόμενων που είναι σήμερα καταχωρημένες στην Κοινότητα της Μαδρίτης. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, στόχος πλέον είναι να «καθοριστούν τα δικαιώματα των επιβατών», «οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες για την απόκτηση και τη διατήρηση των αδειών», «οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι οδηγοί» και «οι όροι για την παροχή υπηρεσιών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *