Λονδίνο: Άνοιγμα της πιάτσας του αεροδρομίου Χίθροου σε όλους ζητούν οι οδηγοί ταξί

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη πιάτσα ταξί της πόλης, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 500 ταξί ανά πάσα στιγμή. Οι οδηγοί ταξί που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον πολυσύχναστο κόμβο απαιτείται να εγγραφούν σε λίστα του αεροδρομίου, αποκτώντας διαπίστευση και μια συσκευή που παρέχει πρόσβαση στον χώρο σύντομης στάθμευσης που οδηγεί στην πιάτσα.

Το 2019, το αεροδρόμιο εφάρμοσε την πολιτική «ένας μέσα – ένας έξω» για τους νέους οδηγούς ταξί. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι οδηγοί μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο μόνο όταν οι υπάρχοντες αποχωρούν. Κατά συνέπεια, για τους νεοεισερχόμενους οδηγούς υπάρχει πλέον μια μακρά λίστα αναμονής, καθώς βασίζονται στην αποχώρηση άλλων για να αποκτήσουν πρόσβαση στις θέσεις του Χίθροου.

Η ορθότητα της πολιτικής αυτής έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, ιδίως δεδομένης της μείωσης του αριθμού των αδειοδοτημένων οδηγών ταξί. Το 2019 υπήρχαν πάνω από 20.000 αδειοδοτημένοι ταξιτζήδες στο Λονδίνο και τα περίχωρά του, αριθμός που έκτοτε έχει μειωθεί σε 15.499. Με λιγότερους οδηγούς στον κλάδο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ξανά η πιάτσα για όλους. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε αύξηση των υποψηφίων για το τεστ «Γνώση» του Λονδίνου, ιδίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στο δυτικό Λονδίνο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Οι επικριτές του υφιστάμενου συστήματος τονίζουν ότι περιορίζει τη δυνατότητα των νέων οδηγών να έχουν πρόσβαση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες και δυνητικά προσοδοφόρες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας. Ενώ ο περιορισμός ήταν ίσως ένα αναγκαίο μέτρο κατά τη διάρκεια μιας εποχής με μεγαλύτερο αριθμό οδηγών, τώρα θεωρείται ξεπερασμένος, δεδομένης της σημαντικής μείωσής τους. Επιπλέον, το άνοιγμα της πιάτσας θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης για υπηρεσίες ταξί τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο κεντρικό Λονδίνο. Με τα ταξίδια και τον τουρισμό να ανακάμπτουν μετά την πανδημία, η εξασφάλιση της επαρκούς διαθεσιμότητας ταξί θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπειρία των επιβατών και να μειώσει τους χρόνους αναμονής τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στους δρόμους του Λονδίνου, με τη χωροθέτηση των ταξί εκεί όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη.

Πολλοί νέοι ταξιτζήδες αποβιβάζουν στο Χίθροου και αναγκάζονται να επιστρέψουν άδειοι στο κεντρικό Λονδίνο, λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης στην πιάτσα. Το άνοιγμά της σε όλους τους οδηγούς θα μπορούσε να καταστήσει την υπηρεσία πιο αποτελεσματική και να μειώσει τα ανεπιθύμητα «νεκρά χιλιόμετρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *