Ρώμη: Η Αρχή Μεταφορών εγκρίνει την αύξηση κομίστρου και ζητά περισσότερες από 1.000 νέες άδειες

ROME, ITALY - AUGUST 16, 2015: Fiumicino Airport terminal outdoor. Fiumicino - Leonardo da Vinci International Airport is a major international airport in Rome, Italy

Ελάχιστο τιμολόγιο 9 ευρώ τις καθημερινές και 12 τις αργίες για αποστάσεις έως 2-3 χιλιόμετρα. Και αύξηση 15% για την τιμή του χιλιομέτρου Τ1, τη βασική, η οποία από 1,14 θα φτάσει σε 1,31 ευρώ. Τόσο θα κοστίζει, η επιβίβαση σε ταξί στη Ρώμη, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος. Στην τελευταία γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την ομάδα εργασίας για την κατάρτιση του προγράμματος, το οποίο, θεωρητικά, από την αρχή του Ιωβηλαίου θα πρέπει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, εξαλείφοντας τις ουρές των χρηστών, η Αρχή Μεταφορών λέει «ναι» στο ελάχιστο τιμολόγιο, διευκρινίζοντας όμως ότι «στην πραγματικότητα αποτελεί περιορισμό στη χρήση της δημόσιας υπηρεσίας ταξί από τους πιο αδύναμους οικονομικά χρήστες».

Για την απόφαση του Δήμου να εκδώσει 1.000 νέες άδειες, η Αρχή στην ουσία λέει ότι είναι μια χαρά αλλά μόνο «σε πρώτη φάση», γιατί χρειάζονται περισσότερες από τις 2.330 που υπολογίζει ο δήμος, ή 30% περισσότερες από τις σημερινές 7.715 με βάση έναν υπολογισμό που λαμβάνει υπόψη τις αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν. Γι’ αυτό, σύμφωνα με την Αρχή, θα πρέπει ο αριθμός των νέων αδειών να είναι τουλάχιστον 2.330, οι οποίες, προστιθέμενες στις 7.715 που είναι σήμερα ενεργές, θα ανεβάσουν τον σύνολο των ταξί στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας στις 10.000 μονάδες.

Αν και ο δήμος, με την έκδοση των 1.000 νέων αδειών ποντάρει στην ταυτόχρονη ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών και στην αύξηση της δυνατότητας παρακολούθησης (μέσω της σύνδεσης του gps στα αυτοκίνητα, την οποία οι οδηγοί ταξί απορρίπτουν κατηγορηματικά) της κατανομής των ταξί σε όλη την πόλη, η Αρχή δεν κρύβει τις αμφιβολίες της γι’ αυτή τη στρατηγική. Και καταθέτει τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών: «Στο Λονδίνο υπάρχουν 15.130 ταξί με 18.297 οδηγούς», «στη Μαδρίτη η υπηρεσία ταξί διαθέτει ένα σύνολο 15.776 αδειών εκ των οποίων οι 15.553 είναι ενεργές, ενώ στο Παρίσι υπάρχουν 17.636 άδειες». Έτσι, με βάση τα στοιχεία αυτά, «τα στοιχεία που προσκόμισε ο δήμος για να υποστηρίξει την επάρκεια της αύξησης  δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και συνεπώς οι 2.330 άδειες που προβλέπονται ως επέκταση της τρέχουσας ποσόστωσης πρέπει να θεωρηθούν, προληπτικά, ως εκτίμηση, ελλείψει στοιχείων για τις πραγματικές ανάγκες». Με άλλα λόγια, η Αρχή δηλώνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα ταξί.

Παρ’ όλα αυτά, η Αρχή γνωμοδοτεί «θετικά» για τα 1.000 νέα ταξί που θα κυκλοφορήσουν στην πόλη, αρκεί όμως να υπάρχουν περισσότερα οχήματα προσαρμοσμένα για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 και με τη νέα συμφωνία ο δήμος στοχεύει να βγάλει 150 στους δρόμους. Η Αρχή τα χαρακτηρίζει «λίγα» και καλεί τον δήμο να ελέγξει σε βάθος τις ανάγκες της επικράτειας και, αν αυτές δεν καλύπτονται, να αλλάξει την ποσόστωση για τα προσαρμοσμένα ταξί, παρέχοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις για να «γίνουν πιο ελκυστικά για τους υποψήφιους οδηγούς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *