Ιταλία: Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι ενώσεις ταξί για την αύξηση των αδειών στην Μπολόνια
«Θα προσφύγουμε στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο κατά του Δήμου της Μπολόνια για τη δημοσίευση της πρόσκλησης με στόχο την αύξηση του αριθμού των αδειών ταξί». Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση των ενώσεων Confartigianato Taxi, CNA Fita Taxi, UilTrasporti, Unica Taxi CGIL και Uritaxi, οι οποίες αντιτίθεται στην έκδοση 72 νέων αδειών παροχής υπηρεσιών ταξί στην πόλη.
«Οι εκπρόσωποι της κατηγορίας ζητούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα, όπως η βελτίωση των υπηρεσιών (βάρδιες, δρομολόγια, περίοδοι ανάπαυσης), τα οδικά προβλήματα (προφανή σε όλους), η προσβασιμότητα σε ορισμένες περιοχές της πόλης (σήμερα είναι αδύνατη η διέλευση και η επιβίβαση των χρηστών σε διάφορες περιοχές), η ασφάλεια (το κλίμα μίσους προς την κατηγορία, που τροφοδοτείται και από ανάρμοστες πολιτικές δηλώσεις, έχει αυξήσει τη λεκτική και σωματική επιθετικότητα) και αναπροσαρμογή των τιμολογίων σύμφωνα με την αύξηση του κόστους των οχημάτων, των καυσίμων και της ασφάλισης. Οι ατελείωτες συζητήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον καθορισμό ενός πλαισίου παρεμβάσεων που θεωρήθηκε νόμιμο και υιοθετήθηκε από τον ίδιο τον δήμο, στη συνέχεια όμως διαστρεβλώθηκε πλήρως και η προκήρυξη για τις νέες άδειες κοινοποιήθηκε μέσω συνέντευξης Τύπου στην οποία δεν κλήθηκαν καν οι ενώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Στόχος», δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων, «είναι να επανεξετάσουμε την πρόσκληση, να διορθώσουμε τα λάθη και ενδεχομένως να ξαναρχίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον δήμο. Για τον λόγο αυτό, αναζητήθηκε διαμεσολαβητική λύση μέσω συνάντησης, αλλά η απάντηση ήρθε με εξαιρετική καθυστέρηση αποδεικνύοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον τομέα και καθιστώντας αναπόφευκτη την υποβολή της προσφυγής στο δικαστήριο. Οι οδηγοί ταξί προτιμούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους παρά να χρειαστεί να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, η προσφυγή θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο την αρχή περαιτέρω νομικών ενεργειών. Η αύξηση των αδειών από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Το να έχουμε περισσότερα οχήματα κολλημένα στην κίνηση δεν αλλάζει την κατάσταση. Η κατηγορία πάντα πρότεινε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υπηρεσίας, αλλά αυτές έμειναν στα συρτάρια. Όσον αφορά την αξία των αδειών, ο δήμος αποφάσισε να εκδώσει νέους τίτλους με κυμαινόμενη αξία μεταξύ 90.000 και 150.000 ευρώ. Ωστόσο, το διάταγμα που διέπει την έκδοση των αδειών ορίζει ότι οι δήμοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μέσες τιμές αναφοράς των πωλήσεων των δραστηριοτήτων ταξί στην επικράτεια. Η μέση αυτή αξία είχε εκτιμηθεί από τον ίδιο τον δήμο σε 217.000 ευρώ. Ο κλάδος ουδέποτε υπέβαλε υπερβολικά αιτήματα, απλώς επανέλαβε ότι θα ήταν ορθό να χρησιμοποιηθούν οι τιμές των προηγούμενων προσκλήσεων (2018/2009) για τις άδειες, ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση».
Για τις ενώσεις, «οι οδικές συνθήκες στην Μπολόνια δυσχεραίνουν την αποτελεσματική εκτέλεση της μεταφορικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας έτσι το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης. Ο κλάδος ζητούσε πάντοτε στοχευμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, αλλά αυτές αναβάλλονταν συνεχώς και, μάλιστα, οι αδιάκριτες ακυρώσεις των λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας την τελευταία περίοδο μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση του σεναρίου».
Οι οδηγοί ταξί επισημαίνουν επίσης ότι «δεν μπορεί να ζητούνται υπηρεσίες σε επικίνδυνες περιοχές της πόλης χωρίς να διασφαλίζονται ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας».
Όσον αφορά τα τιμολόγια ταξί, «η τελευταία αναπροσαρμογή χρονολογείται από το 2018, ενώ το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμολογίων, που ξεκίνησε το 2022, επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2023. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του τομέα κατηγοριών, με αίσθημα ευθύνης, είχαν υποβάλει αιτήματα αναπροσαρμογής που ήταν χαμηλότερα από τα οφειλόμενα. Αυτό πιστοποιείται και από τις αξιολογήσεις που έγιναν από τον ίδιο τον δήμο και την Αρχή Μεταφορών».