Βερολίνο: Σταθερές τιμές στο κόμιστρο των ταξί από την 1η Ιουλίου, δέσμευση και για τα ενοικιαζόμενα

Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα της Γερουσίας για την Κινητικότητα, τις Μεταφορές, την Προστασία του Κλίματος και το Περιβάλλον του Βερολίνου, η Γερουσία ενέκρινε την τροποποίηση του διατάγματος για τα τέλη μεταφοράς ταξί, το οποίο συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με το νέο διάταγμα, οι επιβάτες των ταξί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ασφάλεια των τιμών σε έναν τιμολογιακό διάδρομο πριν από την έναρξη της διαδρομής. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού με τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης που βασίζονται σε εφαρμογές, οι οποίες ανέκαθεν προσέφεραν σταθερές τιμές πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Ωστόσο, η ρύθμιση για τις σταθερές τιμές των ταξί ισχύει μόνο για τις προπαραγγελθείσες διαδρομές. Οι πελάτες που θα καλούν ταξί στον δρόμο θα συνεχίσουν να χρεώνονται σύμφωνα με το συμβατικό τιμολόγιο του ταξίμετρου.

Η σταθερή τιμή βασίζεται στα σημεία εκκίνησης και τερματισμού της παραγγελίας μεταφοράς του επιβάτη, βάσει των οποίων καθορίζεται η συντομότερη διαδρομή από ένα ψηφιακό λογισμικό δρομολόγησης. Στη συνέχεια, υπολογίζεται μια εξαρτώμενη από τη διαδρομή τιμή αναφοράς, όπου ως βάση χρησιμοποιούνται οι χιλιομετρικές τιμές του κανονικού τιμολογίου ταξί. Η σταθερή τιμή που προσφέρεται στους επιβάτες μπορεί να διαφέρει από αυτή την τιμή αναφοράς εντός του καθορισμένου τιμολογιακού διαδρόμου κατά μέγιστο 20% προς τα πάνω και 10% προς τα κάτω.

Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα αυτής της επιλογής, από την 1η Ιουλίου, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή των συσκευών τιμολόγησης στα ταξί.

«Ο κανονισμός για τις σταθερές τιμές και τον τιμολογιακό διάδρομο δεν ισχύει ακόμη για τις διαδρομές από το αεροδρόμιο προς την πόλη του Βερολίνου», διευκρίνισε η γερουσιαστής Κινητικότητας Ούτε Μπόντε. «Σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των ενώσεων ταξί, ωστόσο, αυτό σύντομα θα καταστεί δυνατό. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη διοικούσα αρχή του αεροδρομίου και την τοπική περιφέρεια», δήλωσε.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου υιοθέτησε το αίτημα του κλάδου των ταξί με την καθιέρωση σταθερών τιμών. Ο Χέρμαν Βάλντνερ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κέντρου ταξί του Βερολίνου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, δήλωσε ικανοποιημένος: «Το Βερολίνο ακολουθεί τις συστάσεις μας. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τη νέα γερουσιαστή κυκλοφορίας, την προκάτοχό της Μάνια Σράινερ και κάθε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που μας υποστήριξε».

Ως επόμενο βήμα για τον δίκαιο ανταγωνισμό, ο Βάλντνερ ζήτησε να θεσπιστούν φέτος ελάχιστες τιμές και για τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης, όπως υποσχέθηκε το κράτος. «Η ύπαρξη πολλών εταιρειών ταξί εξαρτάται από την ταχεία εισαγωγή αυτής της ρύθμισης», τόνισε ο Βάλντνερ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *