Σαραγόσα: Έως και 900 ευρώ τον χρόνο κοστίζει στους ταξιτζήδες η χρήση της τουαλέτας στον σιδηροδρομικό σταθμό
Οι οδηγοί ταξί που πηγαίνουν στον σταθμό Σαραγόσα-Ντελίκιας πληρώνουν, εδώ και δύο χρόνια, για τη χρήση της τουαλέτας που υπάρχει εκεί. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι τουαλέτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, έχουν ιδιωτικοποιηθεί, καταργώντας το δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν δημόσιες τουαλέτες.
Η ιδιωτικοποίηση παρουσιάστηκε ως καινοτόμος πρόταση από την ολλανδική εταιρεία One Hundred Restrooms και υιοθετήθηκε από το υπουργείο με την αιτιολογία της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους χρήστες του σιδηροδρομικού σταθμού. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 1 ευρώ κάθε φορά μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες. Το ποσό είναι μικρό, όχι όμως για όσους εργάζονται καθημερινά στην περιοχή του σταθμού, όπως οι οδηγοί ταξί.
«Για όσους χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες περιστασιακά, η δαπάνη είναι ελάχιστη. Για εμάς όμως, που χρησιμοποιούμε την πιάτσα του σταθμού σημαίνει ότι περνάμε πολλές ώρες εδώ, περιμένοντας να παραλάβουμε και να αφήσουμε πελάτες. Το κόστος μπορεί να φτάσει τα 800 και 900 ευρώ τον χρόνο, γιατί κάθε μέρα πηγαίνουμε τρεις με τέσσερις φορές στην τουαλέτα. Είναι το ισοδύναμο της ασφάλισης του αυτοκινήτου», εξηγεί ένας οδηγός ταξί.
Η επί πληρωμή χρήση της τουαλέτας αποτελεί σοβαρό θέμα για τους ταξιτζήδες της Σαραγόσα. Κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να δαπανήσει αυτό το ποσό για να χρησιμοποιήσει αυτό που θεωρεί δικαίωμα. «Παρέχουμε μια υπηρεσία στο κοινό, και για λόγους αρχής δεν πρέπει να πληρώνουμε για μια τουαλέτα σε έναν σταθμό», δηλώνουν. «Θέλουμε να έχουμε δημόσιες τουαλέτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπως παλιά. Γιατί είναι δημόσιες στον σταθμό λεωφορείων και όχι εδώ; Είναι πραγματικά κρίμα αυτό που συμβαίνει, διότι υπάρχουν εγκαταστάσεις που -σύμφωνα με τους κανονισμούς- πρέπει να διαθέτουν τουαλέτες για κυρίες, κυρίους και παιδιά».
Τι προτείνουν οι οδηγοί ταξί; Κάποιοι ζητούν να εξαιρεθούν από το αντίτιμο για τη χρήση της τουαλέτας ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν δωρεάν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, ζητούν να επανέλθει η δωρεάν πρόσβαση. Η μόνη δωρεάν επιλογή που έχουν είναι ένα προσωρινό κινητό περίπτερο που έχει τοποθετηθεί σε μία από τις στάσεις των αστικών λεωφορείων. Ωστόσο, οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν ότι «είναι άχρηστος, επειδή βρίσκεται σε άθλια κατάσταση».
Στο πλευρό των ταξιτζήδων τάσσεται και η Ομοσπονδία Καταναλωτών και Χρηστών. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η οργάνωση έστειλε επιστολή στο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι «βασικά δικαιώματα», ζητώντας του να «διορθώσει» την απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει τις τουαλέτες, καθώς και να «μην εφαρμόσει πλέον αυτό το σύστημα πληρωμών σε άλλους σταθμούς όπου δεν έχει γίνει ακόμη». Η ομοσπονδία επικαλείται ψήφισμα του ΟΗΕ από το 2020, στο οποίο το πόσιμο νερό και η αποχέτευση αναγνωρίζονται ως «θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για την πλήρη απόλαυση της ζωής και άλλων βασικών δικαιωμάτων».