HΠΑ: Συμβιβασμό προτείνει η Tesla πριν τη δίκη για θανάσιμο τραυματισμό οδηγού, την ώρα που ανακοινώνει παρουσίαση για το ρομποταξί της

FILE PHOTO: Tesla Inc. vehicle facility is pictured in Costa Mesa, California, U.S., November 1, 2023. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Πριν από έξι χρόνια, το σύστημα αυτόματου πιλότου της Tesla προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού ενός από τα οχήματά της στην Καλιφόρνια. Τώρα η Tesla προτείνει διακανονισμό λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Το ποσό που θα καταβάλει η Tesla στην οικογένεια του οδηγού δεν αναγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, καθώς η εταιρεία ζήτησε να κρατηθεί μυστικό.

Η υπόθεση αφορά τον θάνατο ενός υπαλλήλου της Apple, τον Μάρτιο του 2018. Το Tesla Model X που οδηγούσε προσέκρουσε σε τσιμεντένιο διαχωριστικό σε αυτοκινητόδρομο στη Σίλικον Βάλεϊ, με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματου πιλότου. Η αμερικανική υπηρεσία διερεύνησης ατυχημάτων NTSB απέδωσε το ατύχημα σε ανεπαρκή λειτουργία του συστήματος και στην απροσεξία του οδηγού. Το σύστημα αυτόματου πιλότου ενδέχεται να ακολούθησε λανθασμένη σήμανση λωρίδας και να κατηύθυνε το αυτοκίνητο πάνω στο διαχωριστικό με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Το Tesla δεν προειδοποίησε εγκαίρως για κάποιο εμπόδιο.

Η οικογένεια του θύματος εξήγησε ότι ο εκλιπών είχε πιστέψει τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ, ότι ο αυτόματος πιλότος οδηγούσε ασφαλέστερα από έναν άνθρωπο στο τιμόνι. Η Tesla τονίζει σε έγγραφα σχετικά με το σύστημα ότι ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση της κυκλοφορίας και να ελέγχει το όχημα ανά πάσα στιγμή.

Σε δύο προηγούμενες δίκες για το σύστημα αυτόματου πιλότου στις ΗΠΑ, η Tesla νίκησε, επικαλούμενη τις προειδοποιήσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του συστήματος. Ωστόσο, η τρέχουσα υπόθεση διερευνήθηκε σε ιδιαίτερο βάθος και οδήγησε επίσης σε έρευνες από την NTSB.

Η πρόταση συμβιβασμού της Tesla ήρθε την ώρα της ανακοίνωσης του Μασκ για το λανσάρισμα του ρομποταξί της εταιρείας στις 8 Αυγούστου. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτόνομο όχημα θα βασίζεται σε μια νέα τεχνική πλατφόρμα που θα κάνει την οδήγηση πιο αποτελεσματική και αποδοτική. Ο Μασκ υπόσχεται εδώ και χρόνια ότι τα Tesla θα κινούνται αυτόνομα – και αυτό θα αλλάξει ριζικά την αξία των αυτοκινήτων και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία αυτόματου πιλότου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla είναι μόνο ένα σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης που απαιτεί τον έλεγχο και την παρέμβαση ενός ατόμου πίσω από το τιμόνι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *