Γερμανία: Τιμολογιακός διάδρομος στο Βερολίνο, πιθανότατα από την 1η Μαΐου

Η θέσπιση ενός τιμολογιακού διαδρόμου με βάση το μοντέλο του Μονάχου θεωρείται τελειωμένη υπόθεση στο Βερολίνο, καθώς η προθεσμία για την υποβολή παρατηρήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης έληξε την περασμένη εβδομάδα. Αν και η αλλαγή στο τιμολόγιο των ταξί του Βερολίνου, η οποία συζητείται εδώ και πολύ καιρό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακριβώς στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, ο κλάδος είναι βέβαιος ότι η καθυστέρηση δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα.

Όπως ενημέρωσε χθες το Τμήμα της Γερουσίας για την Κινητικότητα, τις Μεταφορές, την Προστασία του Κλίματος και το Περιβάλλον, η γενική δυνατότητα να συμφωνείται εκ των προτέρων μια σταθερή τιμή για τις προπαραγγελθείσες διαδρομές εντός της υποχρεωτικής περιοχής μετακίνησης, δηλαδή εντός της πόλης και από και προς το αεροδρόμιο, προβλέπεται και για το Βερολίνο.

«Αφετηρία για την τιμή αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή από το σημείο εκκίνησης έως τον προορισμό, η οποία προσδιορίζεται με βάση το λογισμικό δρομολόγησης και το ισχύον τιμολόγιο ταξί (βασική τιμή + χιλιομετρική τιμή) για μια τέτοια διαδρομή. Οι εταιρείες ταξί μπορούν να αποκλίνουν από αυτή την τιμή εντός ενός τιμολογιακού διαδρόμου (-10% έως +20%)», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ανώτατης κρατικής αρχής. Αυτό σημαίνει ότι ο επιβάτης γνωρίζει το κόστος της διαδρομής από την αρχή, ακόμη και αν η διαδρομή που θα διανύσει θα κοστίζει περισσότερο λόγω της κυκλοφοριακής κατάστασης. Εξακολουθεί, βέβαια, να είναι δυνατή η κράτηση ταξί χωρίς καθορισμένη τιμή.

Η καθιέρωση απαιτεί τροποποίηση του κανονισμού για τα τέλη μεταφοράς στα ταξί του Βερολίνου, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, δηλαδή την κυβέρνηση του κρατιδίου. «Έχουμε ετοιμάσει το αντίστοιχο σχέδιο τροποποίησης και διεξάγουμε ήδη τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με ενώσεις, επιμελητήρια κ.λπ.», αναφέρει ο δήμος. «Αφού αναλυθούν οι παρατηρήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή και τροποποιηθεί το σχέδιο, αν χρειαστεί, το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει από τη Γερουσία, αφού το συνυπογράψουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα τμήματα. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό την άνοιξη. Η ακριβής ημερομηνία πρέπει να λάβει υπόψη της και τον χρόνο που απαιτείται, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, για τις μικρές τεχνικές προσαρμογές στο ταξίμετρο που απαιτούνται για κάθε ταξί. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών και το γραφείο διακρίβωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Γερουσίας στους Taxi Times. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης. Για παράδειγμα, η Γερουσία θέλει η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά, γι’ αυτό και οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την ηλεκτρονική καταγραφή βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας.

Το ισχύον τιμολόγιο ταξίμετρου δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή. Η ελάχιστη διαδρομή των 4,30 ευρώ παραμένει ίδια, όπως και οι χιλιομετρικές τιμές των 2,80 ευρώ στην αρχή, των 2,60 ευρώ μετά από τρία χιλιόμετρα και των 2,10 ευρώ μετά από επτά χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα ταξί του Βερολίνου θα πρέπει να πάνε στο εργαστήριο ταξίμετρων, καθώς πρέπει να προγραμματιστεί στο ταξίμετρο και η επιλογή για την πραγματοποίηση μιας διαδρομής με σταθερή τιμή. Αυτό ισχύει επίσης και για τα ταξί με άδεια στάθμευσης στο αεροδρόμιο και επομένως και στις στάσεις του Βερολίνου, εφόσον οι επιχειρήσεις επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα να προσφέρουν διαδρομές με σταθερή τιμή στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη Γερουσία, η θέσπιση της δυνατότητας σταθερής τιμής δεν συνεπάγεται υποχρέωση προσφοράς σταθερών τιμών.

Για τις διαδρομές που ξεκινούν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η δυνατότητα σταθερών τιμών δεν υφίσταται προς το παρόν, καθώς εκεί ισχύει διαφορετικό τιμολόγιο, το οποίο η διοίκηση μεταφορών του Βερολίνου συντονίζει πάντοτε με την τοπική περιφερειακή διοίκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *