Έκθεση της εταιρείας δορυφορικής πλοήγησης TomTom ανακήρυξε το Λονδίνο την πιο αργή πόλη του κόσμου για τους οδηγούς ταξί
Ο κλάδος των ταξί του Λονδίνου αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα: Οι λεωφορειολωρίδες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα ταξί γίνονται ποδηλατόδρομοι, ενώ όλο και περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της πόλης κλείνουν για τα ταξί. Στο Μπίσοπγκεϊτ, τη γειτονιά γύρω από την πρώην πύλη του Επισκόπου, στην ανατολική άκρη του κέντρου της πόλης, επετράπη ξανά η πρόσβαση στα ταξί, αν και μόνο δοκιμαστικά. Αλλά στην περιοχή γύρω από το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου τα ταξί δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα.
Οι οδηγοί ταξί της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξοργισμένοι με αυτά τα μέτρα, που ελήφθησαν χωρίς διαβούλευση. Επιπλέον, τα άτομα με κινητικά προβλήματα διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν πλέον να φτάσουν σε ορισμένα σημεία στο κέντρο του Λονδίνου. Το ταξί του Λονδίνου είναι το μόνο μέσο μεταφοράς στην πόλη που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό αναπηρικών αμαξιδίων.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του κλάδου των ταξί του Λονδίνου, Στιβ ΜακΝαμάρα, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Taxi Times: «Η Τότεναμ Κορτ Ρόουντ, μια σημαντική κεντρική αρτηρία μεταφορών, είναι ένα άλλο παράδειγμα – έκλεισε για τα ταξί χωρίς να μας συμβουλευτεί κανείς. Ελπίζουμε τώρα ότι ο νέος δήμαρχος θα αποσύρει κάποια από αυτά τα περίεργα μέτρα κυκλοφορίας. Νομίζω ότι η πολιτική σε αυτόν τον τομέα θα αλλάξει σίγουρα».
Για τον σημερινό δήμαρχο, Σαντίκ Καν, η ποιότητα της ατμόσφαιρας έχει γίνει εμμονή, λέει ο ΜακΝαμάρα. Εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στο Λονδίνο μετακινούνται με ποδήλατο από τα προάστια. «Το Λονδίνο συγκρίνεται συχνά με το Άμστερνταμ όσον αφορά τον αριθμό των ποδηλατών, αλλά είναι πολλές φορές μεγαλύτερο. Πρέπει να συγκρίνετε το Λονδίνο με το Παρίσι -με ένα πολύ μικρότερο κέντρο, παρόμοιο με τη Φρανκφούρτη- επίσης όχι τόσο μεγάλο, ακόμα καλύτερα με τη Νέα Υόρκη ή το Τόκιο. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά τους είναι κυρίως λευκοί και ανήκουν στη μεσαία τάξη. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες αιχμής έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ποδηλατόδρομοι, συχνά εις βάρος των ελεύθερων λεωφορειολωρίδων και επομένως και των ταξί μας. Μην με παρεξηγήσετε, δεν έχω τίποτα εναντίον των ποδηλατών, αλλά επειδή τα λεωφορεία και τα ταξί είναι πλέον κολλημένα στην κίνηση όλη την ημέρα, συχνά δίπλα σε άδειους ποδηλατόδρομους, η κυκλοφορία έχει γίνει συνολικά πολύ πιο αργή».
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού, οι τοπικές αρχές δημιούργησαν πολλές γειτονιές χαμηλής κυκλοφορίας χωρίς κανέναν σχεδιασμό, στις οποίες κολλάνε όχι μόνο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αλλά και τα ταξί. «Αυτό ανακουφίζει τις πιο ακριβές γειτονιές από την έντονη κυκλοφορία, ενώ οι κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες γειτονιές αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα».
• Συνηγορώντας με τις απόψεις του ΜακΝαμάρα, πρόσφατη έκθεση της εταιρείας δορυφορικής πλοήγησης TomTom ανακήρυξε το Λονδίνο την πιο αργή πόλη του κόσμου για τους οδηγούς, κάτι που οι ταξιτζήδες της πόλης γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ο δείκτης κυκλοφορίας TomTom είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από πάνω από 600 εκατομμύρια συστήματα πλοήγησης σε αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στον υπολογισμό του μέσου χρόνου διαδρομής ανά χιλιόμετρο σε κάθε πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα κέντρα των πόλεων όσο και τις ευρύτερες μητροπολιτικές περιοχές.