Oλλανδία: Η Uber αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ

Η Uber άσκησε έφεση για το πρόστιμο των 10.000.000 ευρώ που της επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ολλανδίας μετά από καταγγελίες 170 Γάλλων οδηγών για ανεπαρκή παροχή στοιχείων.

«Η ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναγνωρίζει ότι η Uber έχει επιλύσει τον μικρό αριθμό “περιστατικών χαμηλού αντίκτυπου” που αναφέρθηκαν από τους οδηγούς», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Επιπλέον, η πλειονότητα των ισχυρισμών των οδηγών κρίθηκε αβάσιμη». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε τον χειρισμό των αιτημάτων δεδομένων και εργαζόμαστε πάντα εποικοδομητικά με τις Αρχές για την επίλυση τυχόν ανησυχιών».

Η ολλανδική Αρχή αναγνώρισε ότι έχουν πλέον ληφθεί κάποια μέτρα για την επίλυση των καταγγελιών, ωστόσο, χαρακτήρισε τα αδικήματα σοβαρά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ είναι σχετικά υψηλό. Κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου η Αρχή έλαβε υπόψη το μέγεθος της εταιρείας καθώς και τη σοβαρότητα και το εύρος των παραβάσεων, που αφορούν 120.000 οδηγούς οι οποίοι εργάζονται για την Uber στην Ευρώπη.

Η νέα υπόθεση θυμίζει την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ κατά της αδιαφανούς αλγοριθμικής διαχείρισης της Uber, τον περασμένο Απρίλιο. Το Εφετείο της Ολλανδίας δικαίωσε τρεις Βρετανούς και έναν Πορτογάλου εργαζόμενο στην πλατφόρμα, οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγή κατά των πλατφορμών Uber και Ola, κρίνοντας ότι οι πλατφόρμες είχαν παραβιάσει τα δικαιώματα των οδηγών, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κατά τις οποίες αλγόριθμοι συμμετείχαν στη διαγραφή λογαριασμών οδηγών.

Το δικαστήριο είχε επίσης αποφανθεί ότι οι πλατφόρμες δεν μπορούσαν να επικαλεστούν το εταιρικό απόρρητο για να αρνηθούν στους οδηγούς την πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους νόμους για να αποκτήσουν επαρκή εικόνα της επεξεργασίας δεδομένων των πλατφορμών, ώστε να γνωρίζουν ποιες πληροφορίες πρέπει να ζητήσουν προκειμένου να ασκήσουν ουσιαστικά τα δικαιώματά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *