Γαλλία: Eξοργισμένοι οι οδηγοί ταξί με τις συκοφαντίες του υπουργού Μεταφορών για τις πληρωμές με κάρτες
Ο κλάδος των ταξί είναι συχνά εύκολος στόχος για τους πολιτικούς προκειμένου να κάνουν ντόρο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον «ανακάλυψε» ότι ένα στα τρία ταξί στο Παρίσι αρνείται να δεχθεί πληρωμές με πιστωτική κάρτα και προανήγγειλε αυστηροποίηση των ελέγχων και των κυρώσεων.
Και δεν σταμάτησε εκεί. Δημοσίευσε κάποια εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία, που προήλθαν από μια… μυστική έρευνα που διενεργήθηκε ακριβώς στις 31 Δεκεμβρίου, κατά την οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- διαπιστώθηκε ότι «ένα στα τρία ταξί του Παρισιού» δεν δεχόταν πληρωμή με πιστωτική κάρτα. «Έχω ήδη πει στον κλάδο των ταξί ότι αυτό είναι παράνομο και απαράδεκτο. Θα εντείνουμε τους ελέγχους και τις κυρώσεις», ανέφερε στην ανάρτησή του. «Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους, ειδικά 200 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, οι οποίοι αναμένεται να προσελκύσουν εκατομμύρια επισκέπτες στη γαλλική πρωτεύουσα». Οι εθνικές και τοπικές αρχές καθώς και η βιομηχανία ταξί ελπίζουν ότι τα ταξί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των Αγώνων με τον δήμο του Παρισιού να αυξάνει τον αριθμό των οχημάτων που είναι προσβάσιμα σε αναπηρικά αμαξίδια.
Η ειδησεογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού TF1 έλεγξε μόνη της τα «μυστηριώδη στατιστικά στοιχεία» του υπουργού Μεταφορών την 1η Ιανουαρίου. Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού, τον Gare du Nord, διαπίστωσαν ότι το πρώτο ταξί δεν δεχόταν την πληρωμή με κάρτα: «Το τερματικό δεν λειτουργεί», δήλωσε ο οδηγός. Ο δεύτερος οδηγός δήλωσε ότι δέχεται πιστωτικές κάρτες, αλλά καταλαβαίνει τους συναδέλφους που δεν το κάνουν. «Το τερματικό της τράπεζας μας κοστίζει 35 ευρώ τον μήνα και τα τέλη είναι 0,13%», εξήγησε.
Η Ελέν Μανσερόν, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του 100% Taxis, του κορυφαίου γαλλικού περιοδικού ταξί, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του υπουργού Μεταφορών «εντελώς αβάσιμους»: «Ορισμένα ταξί εξακολουθούν να προσπαθούν να αποφύγουν να δέχονται κάρτες, αλλά αυτή είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Οι καιροί έχουν αλλάξει μετά τον νόμο Γκρανγκιγιόμ του 2016, ο οποίος αναμόρφωσε πλήρως τον κλάδο. Εδώ και επτά χρόνια, κινδυνεύουν με πρόστιμο αν λείπει το τερματικό πληρωμής τους ή ακόμα και αν κάποιο δεν λειτουργεί», τονίζει. Η ίδια κάνει λόγο για μια τυπική περίπτωση «προπηλακισμού του κλάδου των ταξί», μόνο και μόνο για να προσελκύσει ο υπουργός την προσοχή.
Ο Λοράν Γκρανγκιγιόμ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συντάκτης του νόμου, μπήκε ο ίδιος στο Twitter και αντέδρασε με ένα σύντομο σχόλιο στην ανάρτηση του υπουργού: «Επίθεση στον κλάδο των ταξί, όταν είναι το μόνο μέσο μεταφοράς που σε μεταφέρει σε όλα τα σημεία της εθνικής επικράτειας. Ένα επάγγελμα που κινητοποιείται αυθόρμητα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της χώρας μας. Λίγη αναγνώριση δεν θα έβλαπτε», έγραψε.
Για τη Μανσερόν, «ο υπουργός Μεταφορών επαναλαμβάνει απλώς μια παλιά προκατάληψη για τον κλάδο. Η μυστική έρευνα που ισχυρίζεται ότι διεξήγε είναι εξίσου μυστηριώδης με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει, αφού δεν αναφέρει κάποια πηγή. Λίγο φτωχό για έναν κρατικό εκπρόσωπο που δείχνει με το δάχτυλο τη βιομηχανία. Η επίθεση στον κλάδο των ταξί εξακολουθεί να είναι ένας καλός τρόπος για τους πολιτικούς να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους χωρίς να ξοδέψουν χρήματα».