Λουξεμβούργο: Η κυβέρνηση θα επιτρέψει την λειτουργία της Uber, οι οδηγοί ταξί δηλώνουν ότι κάνει τα πάντα για να διαλύσει το επάγγελμα

Η κυβέρνηση συνασπισμού υιοθέτησε την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να επιτρέψει νομικά την εγκατάσταση της Uber στο Λουξεμβούργο. Ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, η άφιξή της θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τον τομέα των ταξί.

«Αν ο καθένας μπορεί να γίνει οδηγός Uber, θα καταστραφούμε», λέει ο Ντιέγκο, ο οποίος στέκεται δίπλα στο όχημά του στην πιάτσα των ταξί έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της ομώνυμης πρωτεύουσας του Λουξεμβούργου, αντιδρώντας στη συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να επιτρέψει «την ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό-όπως η Uber- και παρόμοιες υπηρεσίες στο Λουξεμβούργο» και στη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων συνασπισμού διευκρινίζεται ότι αυτό θα γίνει μόνο «υπό την προϋπόθεση ότι οι οδηγοί διαθέτουν άδεια και επωφελούνται από την κοινωνική κάλυψη και την προστασία της εργατικής νομοθεσίας».

Ο Πολ Ζοζέ Λεϊτάο,  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξί, επισημαίνει ότι ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός είχε ήδη επιδείξει την ίδια προθυμία στη συμφωνία του 2018. «Θα δημιουργηθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα της οικονομίας της πλατφόρμας (π.χ. Uber, Airbnb), προκειμένου να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς, καθώς και η κατάλυση των οικολογικών και κοινωνικών προτύπων, ιδίως όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων», ανέφερε το προ πενταετίας προσχέδιο στο κεφάλαιο «Ψηφιακή τεχνολογία και ψηφιοποίηση».

Υπήρξε κάποια πρόοδος από το 2018; «Θα έχουμε σημειώσει πρόοδο όταν θα έχει συνταχθεί και ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά αυτό δεν ισχύει προς το παρόν», απαντά ο Λεϊτάο, ο οποίος είναι αντίθετος με την άφιξη ενός μοντέλου Uber όπως στη Γαλλία ή την Πορτογαλία. «Αν έρθουν και σεβαστούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τον κλάδο, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και όλους τους ισχύοντες νόμους, τότε δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους. Όλοι παίζουμε με τους ίδιους κανόνες».

Για τον Ντιέγκο, η άφιξη της Uber στο Λουξεμβούργο μπορεί να είναι θετική είδηση μόνο αν όλα τα ταξί εργαστούν για την αμερικανική εταιρεία. «Θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των ναύλων. Στην ουρά των οχημάτων στον σταθμό, ορισμένα χρεώνουν 42 ευρώ για 10 χιλιόμετρα, ενώ άλλα ζητούν κόμιστρο ανεβαίνει στα 48 ευρώ», τονίζει.

«Αν πρόκειται απλώς για την εισαγωγή νέων οδηγών με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τον διπλασιασμό της προσφοράς στο Λουξεμβούργο, είναι καταστροφή για τον κλάδο. Είναι φυσιολογικό αν υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες», προειδοποιεί ο Λεϊτάο.

Στην κεφαλή της πιάτσας, ο Ζοζέ Αντόνιο περιμένει εδώ και μιάμιση ώρα κάποιον πελάτη. Ανησυχεί για την άφιξη της Uber στο Μεγάλο Δουκάτο; «Αν έρθει και άλλη εταιρεία, ναι, θα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν ήδη πολλά ταξί και τα webtaxis κυριαρχούν ήδη σε ορισμένες περιοχές». Γι’ αυτόν τον οδηγό, η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός ταξί, ιδίως μετά την καθιέρωση της δωρεάν δημόσιας συγκοινωνίας στο Λουξεμβούργο από τον Μάρτιο του 2020.

«Το τραμ είναι ένας σημαντικός ανταγωνιστής και θα γίνει χειρότερο, επειδή θα συνδέει περισσότερες περιοχές. Πολλές διαδρομές δεν θα είναι πλέον δυνατές», συμφωνεί ο Λεϊτάο. Ζητάει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου νόμου για να «προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε ο τομέας να μπορέσει να επιβιώσει». Επισημαίνει ότι ο τομέας έχει αλλάξει εντελώς μετά την πανδημία. «Σε σύγκριση με το 2019, έχουμε 40% λιγότερες επιχειρήσεις με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, τηλεργασία και συνέδρια που δεν πραγματοποιούνται πλέον στο Λουξεμβούργο, αλλά εξ αποστάσεως». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, ένας οδηγός «θα μπορούσε εύκολα να κάνει οκτώ με δέκα διαδρομές την ημέρα το 2019, αλλά τώρα έχει πέσει στις πέντε ή έξι την ημέρα».

Καθισμένος στο αυτοκίνητό του, ο Φακίχ δεν μασάει τα λόγια του για την κυβέρνηση. «Δεν ανησυχώ καθόλου για την άφιξη της Uber, η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τον τομέα των ταξί. Υπάρχουν μόνο 15 διαθέσιμες θέσεις μπροστά από τον σταθμό. Τις ώρες αιχμής, πρέπει να περιμένουμε πίσω από την ουρά, έξω από τις θέσεις στάθμευσης, και οι αστυνομικοί έρχονται να μας ελέγξουν», λέει, δείχνοντας ένα πρόστιμο 74 ευρώ που μόλις του επιβλήθηκε. Έχοντας 13 χρόνια στο επάγγελμα, πιστεύει ότι στον τομέα των ταξί «δεν υπάρχει πλέον δουλειά, μόνο αναμονή. Η ζημιά έχει ήδη γίνει και ό,τι έρθει τώρα θα είναι το ίδιο. Δεν αλλάζει τίποτα γιατί υπάρχουν πάρα πολλές άδειες ταξί». Την ίδια άποψη επανέλαβε και ο Ντιέγκο. «Στο αεροδρόμιο υπάρχουν ουρές μέχρι τον κυκλικό κόμβο, είναι ντροπή!».

Κάθε χρόνο χορηγούνται 20 άδειες ταξί. Ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικά υψηλός, σύμφωνα με τον Λεϊτάο. «Δεν θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στη νέα κυβέρνηση. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και ποια είναι η προτεραιότητα της νέας υπουργού Κινητικότητας. Πώς θέλει να μας εποπτεύσει και ποια είναι η ιδέα της για τον κλάδο μας», εξηγεί ο άνθρωπος που βρίσκεται στην ηγεσία της ομοσπονδίας ταξί από το 2019.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *