Αυστραλία: Καμπάνια της Αρχής Μεταφορών της Βικτόρια για την απόρριψη διαδρομών τυφλών επιβατών με σκύλο συνοδό

Η Aρχή Μεταφορών της Βικτόρια, στην Αυστραλία, σε συνεργασία με την οργάνωση Vision Australia, κυκλοφόρησε τρεις ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο να καταρρίψει τις συνήθεις παρανοήσεις που σχετίζονται με τους σκύλους που συνοδεύουν άτομα με προβλήματα όρασης, εκπαιδεύοντας παράλληλα τους οδηγούς ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

Στα σποτ, άτομα με προβλήματα όρασης μαζί με τους σκύλους τους μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη χρήση ταξί ή ενοικιαζόμενων οχημάτων και τον αντίκτυπο που έχουν οι συνεχείς αρνήσεις των οδηγών να τους παραλάβουν στην καθημερινή τους ζωή.

Σε ολόκληρη την Αυστραλία, συνοδοί σκύλοι και άλλα διαπιστευμένα ζώα βοήθειας έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδεύουν σε οχήματα ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βικτόρια και μέλος της Vision Australia, Κρις Έντουαρντς, δήλωσε: «Τις περισσότερες φορές, η Εύα -ο συνοδός σκύλος μου- και εγώ δεχόμαστε άρνηση μεταφοράς από τους οδηγούς χωρίς εξήγηση. Μερικές φορές υπονοούν ότι η Εύα μπορεί να είναι επιθετική ή βρώμικη, γι’ αυτό και δεν μας αφήνουν να μπούμε στο όχημά τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, απογοητεύομαι κάθε φορά που αναγκάζομαι να εξηγήσω ότι η Εύα και τα άλλα ζώα συνοδοί όχι μόνο είναι άρτια εκπαιδευμένα, συμπεριλαμβανομένου του πώς να ταξιδεύουν ήρεμα μέσα σε ένα όχημα, αλλά έχουν και το νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν. Οι αρνήσεις μεταφοράς με ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και επιβλαβείς μορφές διάκρισης που βιώνουν σήμερα στην Αυστραλία οι άνθρωποι που είναι τυφλοί ή έχουν προβλήματα όρασης. Οι διακρίσεις αυτές αυξάνουν την απομόνωση των ανθρώπων και έχουν επιζήμια επίδραση στην ψυχική τους υγεία», τόνισε.

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές αυτές εμπειρίες, ο Έντουαρντς είχε και κάποιες θετικές συζητήσεις με οδηγούς, γεγονός που τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει αυτά τα εκπαιδευτικά βίντεο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η ελπίδα μας είναι να καταλάβουν οι οδηγοί ότι τα σκυλιά και άλλα ζώα βοήθειας είναι ζώα υπηρεσίας και όχι κατοικίδια, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπονται σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μεταφορών. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι εταιρείες ταξί και ενοικιαζόμενων να γνωστοποιούν αυτά τα στοιχεία στους οδηγούς, ώστε να είμαστε σε θέση να μετακινούμαστε με την ίδια ανεξαρτησία και ελευθερία όπως όλοι οι άλλοι πολίτες», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *