Hνωμένο Βασίλειο: Βάσει νέου νόμου, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα των οδηγών τους

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η φορολογική συμμόρφωση και να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά της ψηφιακής πλατφόρμας, θεσπίστηκε νέα νομοθεσία που υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης ταξί και ιδιωτικών ενοικιαζόμενων οχημάτων (PHV) να δηλώνουν τα κέρδη των οδηγών τους στην εφορία.

Ο νόμος «Κανόνες αναφοράς για τις ψηφιακές πλατφόρμες», που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, αποσκοπεί στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή αγορά. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες ταξί και PHV θα είναι νομικά υποχρεωμένες να συλλέγουν και να δηλώνουν στις φορολογικές αρχές τα δεδομένα εσόδων των εγγεγραμμένων οδηγών τους.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, τα έσοδα των οδηγών θα δηλώνονται ετησίως και απευθείας στην εφορία. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, οι πλατφόρμες θα ζητούν πρόσθετα στοιχεία από τους οδηγούς τους -συμπεριλαμβανομένου του αριθμού ασφάλισης- τα οποία θα καταγράφονται στα αρχεία τους. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην απλούστευση της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων και στην προώθηση της φορολογικής διαφάνειας στον κλάδο.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών ταξί και PHV δηλώνουν με ακρίβεια τα εισοδήματά τους, υπάρχουν ενδείξεις -εδώ και χρόνια- ότι ορισμένοι οδηγοί που συνεργάζονται με πλατφόρμες υποδηλώνουν εισοδήματα για να έχουν έκπτωση φόρου που συνήθως προσφέρεται σε χαμηλόμισθους.

Η κλίμακα αυτής της πρακτικής δεν είναι γνωστή, αλλά ο νέος νόμος βάζει τέλος στην υποβολή χαμηλότερων φορολογικών δηλώσεων. Κατά συνέπεια, οι οδηγοί που επωφελούνταν μέχρι τώρα από φορολογικές εκπτώσεις ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες φορολογικές υποχρεώσεις και αυτό θα καθορίσει κατά πόσον η εργασία τους στις πλατφόρμες θα είναι αποδοτική. Με τον Ιανουάριο του 2025 να σηματοδοτεί την προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τα έσοδα των οδηγών, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη ζήτηση PHV το 2024, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης θα αρχίσουν να καταγράφουν τα έσοδα των οδηγών για την προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής.

Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 1.146.000 οικογένειες που διεκδικούν επιδόματα και εκπτώσεις φόρου, αλλά δεν είναι σαφές πόσες από αυτές εργάζονται στον τομέα της οικονομίας της πλατφόρμας.

Αυτές οι κανονιστικές αλλαγές αποτελούν σημαντικό βήμα προς την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις στην αγορά των ψηφιακών πλατφορμών. Ο αντίκτυπος στους οδηγούς και τα κέρδη τους θα γίνει σαφέστερος καθώς οι νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *