Απεργία των ταξί στην Βαρκελώνη. Η κυβέρνηση να σεβαστεί την αναλογία 1 ενοικιαζόμενο με οδηγό για κάθε 30 ταξί.

Η Elite Taxi με ανακοίνωσή της προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι αν δεν σεβαστεί την αναλογία 1 VTC για κάθε 30 ταξί από τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, θα βρει το Ταξί απέναντι της.
Το τελευταίο διάστημα ενώσεις ταξί συναντήθηκαν με βουλευτές και την κυβέρνηση για να εκφράσουν τη θέση τους σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στις αστικές επιβατικές μεταφορές. Σε αυτές τις συναντήσεις, η θέση του ταξί έχει εκφραστεί με επιχειρηματολογικό και αναλυτικό τρόπο. Ο τομέας των ταξί προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα και με εποικοδομητικό διάλογο να έρθει η επίτευξη συμφωνιών επί του θέματος. Παρά το χέρι που άπλωσε το ταξί και την προσπάθεια που κατέβαλε, υπάρχει ανησυχία ότι η Κυβέρνηση δεν σκέπτεται να σεβαστεί την αναλογία 1/30 στο νέο διάταγμα που ετοιμάζεται, το οποίο, όπως αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου, χρησιμεύει στη διατήρηση μιας ισορροπίας που εγγυάται την επιβίωση της υπηρεσίας γενικού συμφέροντος όπως είναι το ταξί.
Η θέση της Κυβέρνησης εκφράζεται με δηλώσεις οι οποίες δεν παρέχουν κανένα επιστημονικό στοιχείο, όπως ότι οι νέες άδειες VTC έχουν ασκήσει ανταγωνιστική πίεση που έχει βελτιώσει την εξυπηρέτηση στις αστικές επιβατικές μεταφορές ή ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν έχουν λόγους να υποστηρίζουν το 1/30 και να επιτίθενται στην ελευθερία της επιχειρηματικής εγκατάστασης.
Οι δηλώσεις αυτές που αγνοούν το γενικό συμφέρον και τον δημόσιο χαρακτήρα του ταξί, προέρχονται από το πεδίο του ανταγωνισμού. Το δογματικό και μυωπικό επιχείρημα που προέρχεται από αυτήν την πλευρά, αρνείται σιωπηρά την περίπλοκη φύση των αστικών συστημάτων, και συνεπώς τη δημόσια εικόνα της αστικής κινητικότητας.

\"\"


Εάν ενσωματώνει τέτοιες σκέψεις στην ανάλυσή του, αποδεικνύεται ότι η αγορά των αστικών μεταφορών έχει τεράστιες εξωτερικές επιδράσεις που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια τυπική αγορά. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε – λέει η Elite Taxi- ότι η νεοφιλελεύθερη συναίνεση, που βασίζεται σε τέτοια επιμέρους επιχειρήματα, δεν υποκινείται από τη λογική ή το πνεύμα υπηρεσίας που θα έπρεπε να είναι χαρακτηριστικό των δημοσίων λειτουργών, αλλά από τα συμφέροντα εκείνων που επιθυμούν την εξαφάνιση του τομέα μας. Μάλιστα, η σύμπτωση στα επιχειρήματα των αρχών ανταγωνισμού και των λόμπι των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών μεταφορών που θέλουν να διαλύσουν τον κλάδο των ταξί, μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δίκιο. Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να υπενθυμίσουμε στη Generalitat (Κυβέρνηση) και στις κοινοβουλευτικές ομάδες ότι το παρελθόν ήταν γεμάτο από σημάδια τέτοιων συμφερόντων των ισπανικών επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ για την απελευθέρωση του κλάδου. Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε το 2009 με τον απελευθερωτικό νόμο Omnibus που εξάλειψε την αναλογία 1/30 του LOTT μέχρι την επανεισαγωγή του το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα ολόκληρο δίκτυο επενδυτών και εταιρειών επωφελήθηκε από τη μαζική χορήγηση αδειών, διογκώνοντας την τιμή τους χάρη στις γιγαντιαίες ανώνυμες εισροές κεφαλαίων από φορολογικούς παραδείσους, δημιουργώντας κέρδη εκατομμυρίων για τους πιο «γνώστες». Μη ικανοποιημένες με τα κέρδη αυτής της οικονομικής πυραμίδας, αυτές οι ελίτ έχουν συμμαχήσει με τις μεγάλες πλατφόρμες για να συνεχίσουν να πιέζουν για την εξάλειψη του ταξί.
Το ταξί είναι ένας κλάδος αιώνων με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης, όπως φαίνεται από έρευνες και μελέτες για την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που πραγματοποιούνται τακτικά. Εάν ο τομέας επιβίωσε σε τόσο καλές συνθήκες, είναι επειδή, πέρα από την καλή του δουλειά, ο κανονισμός που τον προστάτεψε θεωρώντας τον ως υπηρεσία γενικού συμφέροντος ήταν επαρκής.

\"\"


Δεν είναι αλήθεια ότι η υπηρεσία που παρέχουν τα νέα VTC είναι καλύτερη από αυτή του ταξί, καθώς είναι γνωστές οι κακές συνθήκες εργασίας και τα χαμηλά επίπεδα προετοιμασίας των οδηγών VTC, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλό επίπεδο ατυχημάτων και χαμηλή ποιότητα εξυπηρέτησης. Επιπλέον, πολύ συχνά, οι εταιρείες διαχείρισης των VTC εναλλάσσουν καταχρηστικά υψηλές τιμές με ληστρικές εκπτώσεις, που συνεπάγονται αθέμιτο ανταγωνισμό.
Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι τα VTC έχουν προσφέρει τεχνολογική καινοτομία. Η εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών διαμεσολάβησης και επικοινωνίας αντιπροσωπεύει μια καινοτομία, αλλά είναι ανεξάρτητες από τα VTC, τα οποία είναι απλά οχήματα με οδηγό. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τομέας των ταξί χρησιμοποιεί ήδη μερικές από τις πιο προηγμένες εφαρμογές ψηφιακής διαμεσολάβησης στην αγορά. Ο τομέας έχει επίσης εκσυγχρονιστεί, ψηφιοποιηθεί και απελευθερωθεί από τις ανθρακούχες εκπομπές και έχει στραφεί στην κοινωνία, δείχνοντας υποστήριξη για πολυάριθμες κοινωνικές ενέργειες τον τελευταίο καιρό.

\"\"


Σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις νομικές βάσεις
Το Καταστατικό της Αυτονομίας της Καταλονίας παρέχει στη Generalitat (Κυβέρνηση) , αποκλειστική εξουσία στις χερσαίες μεταφορές επιβατών που πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της επικράτειας της Καταλονίας. Ως εκ τούτου, η Generalitat είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της οδικής μεταφοράς επιβατών, τόσο με ταξί όσο και με VTC. Από την πλευρά του, το διάταγμα 13/2018 ορίζει ότι η υπηρεσία ενοικίασης οχημάτων με οδηγό (VTCs) που πραγματοποιείται εντός της αυτόνομης επικράτειας μπορεί να ρυθμίζεται από την Καταλονία. Καθορίζει επίσης ότι από τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, οι VTC δεν θα μπορούν να εκτελούν αστικές υπηρεσίες.
Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται από όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο 56 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, καθώς η υπηρεσία αυτή είναι υπηρεσία μεταφοράς, η οποία έχει τις δικές της διατάξεις που σχετίζονται με τις μεταφορές .

\"\"


Ωστόσο, τα ταξί και οι VTC εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ελευθερίας εγκατάστασης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της ΣΛΕΕ. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2022/C62/01), τα κράτη μέλη μπορούν να αιτιολογήσουν περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης βάσει θεμιτών σκοπών (κυρίαρχοι λόγοι γενικού συμφέροντος), υπό τον όρο ότι οι περιορισμοί δεν εισάγουν διακρίσεις, είναι επαρκείς, να εγγυάται την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου και να μην υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Υπό αυτή την έννοια, το Ανώτατο Δικαστήριο (Απόφαση 921/2018) θεωρεί ότι το όριο της 1 άδειας VTC για κάθε 30 ταξί, είναι προσαρμοσμένο στο νόμο και δεν εισάγει διακρίσεις, καθώς και την απαίτηση για τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων με οδηγό να αναπτύξουν 80 % των υπηρεσιών της στην περιοχή της αυτόνομης κοινότητας όπου εδρεύει η άδειά τους.
Το ανώτατο δικαστήριο παραδέχεται «τη ρύθμιση και τον περιορισμό των υπηρεσιών VTC με βάση τον επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντος για τη διατήρηση ισόρροπης παροχής υπηρεσιών αστικών συγκοινωνιών μέσω οχημάτων με οδηγούς, προκειμένου να διατηρηθεί μια υπηρεσία γενικού συμφέροντος όπως τα ταξί, με την οποία οι αρμόδιες διοικήσεις στο θέμα έχουν επιλέξει».

Απαιτήσεις του κλάδου των ταξί στην Καταλονία:

  • Σε απάντηση στα παραπάνω νομικά επιχειρήματα, ο καταλανικός τομέας ταξί ζητά από την κυβέρνηση της Generalitat, με πλήρεις εξουσίες σε θέματα μεταφορών που εκτελούνται στην Καταλονία, να αναλάβει την ευθύνη που της παρέχουν οι εξουσίες αυτές και να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προστατεύει το γενικό συμφέρον, διασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ ταξί και VTC, καθιερώνοντας μια αναλογία 1 VTC για κάθε 30 ταξί στην υπηρεσία αστικών συγκοινωνιών από τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
  • Το ταξί της Καταλονίας  θεωρεί αυτό το αίτημα το ελάχιστο που μπορεί να ζητηθεί, αφού δεν μας αποζημιώνει κανείς  για τις ζημιές που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Εάν δεν τηρηθεί το μόνο σημείο του αιτήματός μας, ανακοινώνουμε ότι ο ενιαίος τομέας των ταξί θα το ερμηνεύσει ως επίθεση της κυβέρνησης και των πολιτικών ομάδων που τη σχηματίζουν, στην επιβίωσή μας με σκοπό  τον τερματισμό του τομέα των ταξί .
  • Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε βαρεθεί να ζούμε σε διαρκή ανασφάλεια και γι\’ αυτό αποφασίσαμε να πούμε αρκετά. Φτάσαμε ως εδώ μετά από πολλά χρόνια αγώνα, και παρά τις καταχρήσεις και την περιφρόνηση, το κάναμε με την καλύτερη προδιάθεση, τη μεγαλύτερη υπομονή και με το χέρι απλωμένο στους θεσμούς.
  • Εάν τα θεσμικά μας όργανα δώσουν συνέχεια στη μεγάλη απάτη κατά του ταξί, αυτό θα κινητοποιηθεί και θα διαμαρτυρηθεί ακούραστα, παραλύοντας την κινητικότητα στην Καταλονία και εκθέτοντας και καταρρίπτοντας τους κυνικούς και διεφθαρμένους που πιστεύουν ότι μπορούν να μας στείλουν στον κάδο της ιστορίας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει σεβαστό το γενικό συμφέρον και να διασφαλιστεί η επιβίωση του ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...