Bρετανία: Είναι οι εικονικές πιάτσες ταξί η λύση για τα αεροδρόμια;

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία στις μεταφορές, μια νέα ιδέα αναδύεται στον κλάδο των ταξί: η εικονική πιάτσα ταξί. Το σύστημα αυτό, εάν υιοθετηθεί σωστά, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους οδηγούς όσο και στα αεροδρόμια, βελτιώνοντας τόσο την αποδοτικότητα όσο και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Η ιδέα επικεντρώνεται στην εξάλειψη της ανάγκης για φυσικές πιάτσες ταξί όπου οι οδηγοί περιμένουν στην ουρά για τους επιβάτες. Αντ’ αυτού, στους οδηγούς ταξί θα κατανέμονται θέσεις εργασίας με βάση την εγγύτητά τους στο αεροδρόμιο και τη ζήτηση για υπηρεσίες, η διαχείριση των οποίων θα γίνεται μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων, με τα ταξί να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε μεγάλες ουρές και περισσότερο χρόνο για τη μεταφορά των επιβατών.

Για τα αεροδρόμια, μια εικονική σειρά προτεραιότητας θα μπορούσε να μειώσει τη συμφόρηση στους χώρους τους. Με λιγότερα ταξί να περιμένουν σε φυσικές ουρές, ο χώρος θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί και η ροή της κυκλοφορίας να βελτιωθεί. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα μπορούσε επίσης να μειωθεί, καθώς μειωμένοι χρόνοι αναμονής σημαίνει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τα ταξί που διαφορετικά θα έμεναν σε αδράνεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Από οικονομική άποψη, ένα εικονικό σύστημα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων. Οι οδηγοί θα γλίτωναν από τον χαμένο χρόνο που συνεπάγονται οι μεγάλες περίοδοι αδράνειας. Τα αεροδρόμια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τα έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη συντήρηση των φυσικών θέσεων στάθμευσης ταξί, με την εξοικονόμηση του κόστους να διατίθεται σε άλλους τομείς.

Τα οφέλη από την αποτελεσματικότητα είναι σαφή, αλλά η επιτυχία ενός τέτοιου συστήματος θα εξαρτηθεί από την εκτέλεσή του. Η τεχνολογία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, με σαφή επικοινωνία μεταξύ της πλατφόρμας και των οδηγών. Οποιαδήποτε εφαρμογή θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση για όλους τους οδηγούς ταξί, διατηρώντας ίσους όρους ανταγωνισμού.

Οι εικονικές πιάτσες ταξί λειτουργούν με τη χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση και την κατανομή των υπηρεσιών ταξί σε πολυσύχναστα σημεία, όπως τα αεροδρόμια, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης φυσικού χώρου όπου τα ταξί θα σχηματίζουν ουρές για τους επιβάτες. Ακολουθεί ο τυπικός τρόπος λειτουργίας τους:

1. Εγγραφή οδηγών: Οι οδηγοί ταξί εγγράφονται στο σύστημα εικονικής πιάτσας, συνήθως μέσω μιας εφαρμογής για κινητά ή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Η εγγραφή αυτή τους επιτρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν κατανομές θέσεων εργασίας.

2. Παρακολούθηση με γεωεντοπισμό: Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS για την παρακολούθηση της θέσης των εγγεγραμμένων ταξί. Όταν ένας επιβάτης χρειάζεται ταξί, το σύστημα εντοπίζει το πλησιέστερο διαθέσιμο, με βάση την εγγύτητα του οδηγού στο σημείο παραλαβής.

3. Κατανομή θέσεων εργασίας: Μόλις προσδιοριστεί η θέση ενός ταξί, το σύστημα εικονικής κατάταξης κατανέμει τις θέσεις εργασίας στους οδηγούς. Η κατανομή μπορεί να βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η σειρά με την οποία φτάνουν τα ταξί σε μια ορισμένη ακτίνα από το σημείο παραλαβής, ο χρόνος αναμονής ή ακόμη και οι προηγούμενες επιδόσεις τους (π.χ. αξιοπιστία, ακρίβεια).

4. Ειδοποίηση επιβατών: Όταν μια εργασία κατανεμηθεί, το σύστημα ειδοποιεί τον επιβάτη για το εισερχόμενο ταξί, παρέχοντας λεπτομέρειες όπως ο τύπος του οχήματος, η εκτιμώμενη ώρα άφιξης και τα στοιχεία επικοινωνίας του οδηγού.

5. Δυναμική διαχείριση ουράς αναμονής: Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ουρές, όπου τα ταξί στοιχίζονται, το εικονικό σύστημα διαχειρίζεται δυναμικά την ουρά. Εξασφαλίζει ότι τα ταξί που βρίσκονται πιο κοντά στο αεροδρόμιο ή στην τοποθεσία παραλαβής έχουν προτεραιότητα και μπορεί να προσαρμόζει τη σειρά κατανομής με βάση παράγοντες πραγματικού χρόνου, όπως οι συνθήκες κυκλοφορίας ή μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης.

6. Αποδοτικότητα και ισονομία: Η εικονική σειρά προτεραιότητας αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση του χρόνου αναμονής των ταξί για τους επιβάτες, μειώνοντας τον χρόνο αδράνειας και αυξάνοντας την αποδοτικότητα. Προσπαθεί επίσης να είναι δίκαιη, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι οδηγοί έχουν ίσες ευκαιρίες να λάβουν θέσεις εργασίας, ενώ συχνά εναλλάσσει την κατανομή για να αποτρέψει την ευνοιοκρατία.

7. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Με την ελαχιστοποίηση του χρόνου που περνούν τα ταξί σε αδράνεια και κυκλοφορία χωρίς επιβάτες, οι εικονικές πιάτσες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, καθιστώντας το σύστημα πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *