Αυστρία: Στη Βιέννη η πρώτη πιάτσα ταξί με αγώγιμο φορτιστή Matrix

Aπό το 2025 ο δήμος της Βιέννης θα αδειοδοτεί νέα ταξί μόνο αν αυτά είναι ηλεκτροκίνητα. Το πρόγραμμα eTaxi-Austria, το οποίο έχει ξεκινήσει στο Γκρατς και τη Βιέννη, αναζητεί τρόπους ώστε ο κλάδος των ταξί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Το ολοκληρωμένο «Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα» 2021-2030 της Αυστρίας προβλέπει ότι από το 2025 θα επιτρέπονται μόνο ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Από προηγηθείσες έρευνες για τα ηλεκτρικά ταξί προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι διαδρομές προς την υποδομή φόρτισης και η ίδια η διαδικασία φόρτισης οδηγούν σε ασύμφορες αδρανοποιήσεις.

Με αυτή την ιδέα ως αφετηρία, το έργο επικεντρώθηκε στην αγώγιμη φόρτιση στην πιάτσα ταξί: Το σημείο φόρτισης ενσωματώνεται στο δάπεδο της πιάτσας ταξί. Το ταξί δημιουργεί μια αγώγιμη, φυσική σύνδεση με αυτό. Έτσι, η φόρτιση στην πιάτσα ταξί είναι δυνατή χωρίς να βγαίνει κανείς από το όχημά του. Οι λεγόμενοι φορτιστές Matrix αναπτύχθηκαν από την αυστριακή εταιρεία Easelink. Το πρόγραμμα eTaxi-Austria προβλέπει δοκιμές αυτής της τεχνολογίας στο Γκρατς και τη Βιέννη, με συνολικά 66 οχήματα σε δέκα πιάτσες ταξί.

\"\"

Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη πιάτσα ταξί στη Βιέννη, κοντά στην Ολίμπιαπλατς, με σημεία φόρτισης για έως και επτά ταξί. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία φόρτισης θα εγκατασταθεί διαδοχικά σε οκτώ σημεία στην πρωτεύουσα.

«Τα ταξί αποτελούν σημαντικό μέρος των τοπικών δημόσιων μεταφορών στη Βιέννη. Με το eTaxi Austria υποστηρίζουμε την αλλαγή προς έναν ηλεκτρικό στόλο ταξί, από την οποία θα επωφεληθεί ολόκληρη η πόλη και οι κάτοικοί της. Οι πλάκες φόρτισης που ενσωματώνονται στο δάπεδο δεν αποτελούν εμπόδιο και είναι διακριτικές, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τον δρόμο για την ηλεκτροκίνηση του στόλου των ταξί», δήλωσε ο Πέτερ Χάνκε, δημοτικός σύμβουλος της Βιέννης.

Εκτός από την κοινοπραξία του έργου, η οποία αποτελείται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Βιέννης και της Στυρίας, τις Wien Energie και Energie Graz, την Easelink, την Ενεργειακή Υπηρεσία του Γκρατς, τις εταιρείες Taxi 40100 και Taxi 31300, καθώς και τις vibe moves you, Quintessenz και tbw research, στην υλοποίηση του έργου συμβάλλουν και άλλοι αυστριακοί εταίροι.

Συνολικά 8 πιάτσες ταξί και 56 οχήματα θα συμμετάσχουν στο έργο eTaxi Austria στη Βιέννη. Στο Γκρατς οι πιάτσες ταξί θα είναι δύο και εκεί θα φορτίζουν δέκα οχήματα. Τα ειδικά μετασκευασμένα ταξί είναι VW ID.4 και Hyundai IONIQ5.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...