Βραζιλία: Πρόστιμο 205 εκατ. δολαρίων στην Uber και δικαστική εντολή να αναγνωρίσει τους οδηγούς ως υπαλλήλους της

Η Uber ανακοίνωσε χθες ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου εργατικών διαφορών της Βραζιλίας που διέταξε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδρομών να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισ. ρεάλ Βραζιλίας (205 εκατ. δολάρια) για το παράτυπο καθεστώς της εργασιακής σχέσης με τους οδηγούς της εφαρμογής της.

Η απόφαση, που εκδόθηκε από δικαστήριο της πολιτείας του Σάο Πάολο, διέταξε επίσης την Uber να αναγνωρίσει τους οδηγούς της εφαρμογής της ως υπαλλήλους και να καταχωρίσει τις επαγγελματικές κάρτες εργασίας τους, με πρόστιμο 10.000 ρεάλ για κάθε μη καταχωρημένο εργαζόμενο.

Σε αγωγή που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021 από το υπουργείο Εργασίας στην Εισαγγελία του Σάο Πάολο, η εταιρεία κατηγορείται ότι ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι δραστηριότητες των επαγγελματιών, «γεγονός που συνιστά σχέση εργασίας».

Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά όλη την επικράτεια της χώρας και ορίζει ότι το 90% του προστίμου θα διοχετευτεί στο ταμείο ανεργίας και το υπόλοιπο 10% στις ενώσεις των οδηγών εφαρμογών ψηφιακής κινητικότητας.

Η Uber δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι δεν θα καταβάλει το πρόστιμο ούτε θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της πριν εξαντλήσει όλες τα νομικά ένδικα μέσα. «Υπάρχει προφανές νομικό κενό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη νομικά προηγούμενα που αφορούν άλλες εταιρείες, όπως οι πλατφόρμες παράδοσης Lalamove, Loggi και Ifood και η εφαρμογή επιβατικών μεταφορών Taxi99.

Η Uber διαθέτει ένα εκατομμύριο οδηγούς στη Βραζιλία που εξυπηρετούν περισσότερους από 30 εκατομμύρια χρήστες σε περίπου 500 δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...