Uber και Cabify εξαφανίζονται σταδιακά από τη Χώρα των Βάσκων: λιγότερες από 200 οι άδειες για ενοικιαζόμενα

Η Χώρα των Βάσκων είναι μια περιοχή όπου λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ταξί. «Όχι μόνο λόγω της έλλειψης άλλων μορφών μεταφοράς, αλλά λόγω της ποιότητας και της εμπειρίας που προσφέρουμε», εξηγεί ο Μπόρχα Μουσόνς, πρόεδρος της Βασκικής Ομοσπονδίας Ταξί. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, στη Χώρα των Βάσκων έχουν χορηγηθεί λιγότερες από 200 άδειες ενοικιαζόμενων οχημάτων, σε σύγκριση με περισσότερες από 2.000 άδειες ταξί. Η διαφορά αυτή έχει επηρεαστεί επίσης από το τέλος του τετραετούς μορατόριουμ που παρείχε η κυβέρνηση στις πλατφόρμες αυτές και το οποίο, μετά το πέρας του και με σημαντική πίεση από τον κλάδο των ταξί, οδήγησε σε μείωση του αριθμού των αδειών VTC στο μισό.

Πρόκειται για το διάταγμα Άμπαλος, που επέτρεπε στους οδηγούς με άδεια VTC να εκτελούν την εργασία τους με έναν «πιο ευέλικτο» τρόπο, προκειμένου να αποσβεστεί η αρχική δαπάνη για την άδεια αυτού του τύπου οχήματος -η οποία είχε οριστεί σε περίπου 80.000 ευρώ- υπό τον όρο ότι μετά από τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν μόνο υπεραστικές διαδρομές, ώστε να μην αντικαταστήσουν τα ταξί.

\"\"

Και έτσι συνέβη, σύμφωνα με τον Μουσόνς: «όλα αυτά τα οχήματα των οποίων η άδεια χορηγήθηκε στην Άλαβα το 2018 ή νωρίτερα έχουν ήδη ολοκληρώσει τη θητεία τους, οπότε δεν λειτουργούν πλέον στο Μπιλμπάο, όπου κυρίως παρείχαν τις υπηρεσίες τους». Ωστόσο, προσθέτει, «εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνα των οποίων η άδεια χορηγήθηκε στην Μπισκάγια από το 2018 και μετά. Και υπολογίζουμε ότι το μορατόριουμ γι’ αυτά θα λήξει το 2024-2025».

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στη σταδιακή εξαφάνιση των πλατφορμών στη Χώρα των Βάσκων, παρά την άνθησή τους στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας. Ο πρώτος από αυτούς είναι οι υπέρογκοι ναύλοι. «Αυτοί κερδοσκοπούν με την τιμή και οι εξαγγελίες τους για υπηρεσίες είναι φθηνότερες από τις δικές μας ήταν ψευδείς», τονίζει ο Μουσόνς.

Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη οδηγών. Ο Μουσόνς λέει ότι η εμφάνιση αυτών των πλατφορμών προσέλκυσε Βάσκους οδηγούς, οι οποίοι, βλέποντας την ανάπτυξη των πλατφορμών σε άλλες χώρες, αποφάσισαν να εργαστούν γι’ αυτές. Ωστόσο, μετά «την απόλυτη αποτυχία τους», οι οδηγοί επέλεξαν να στραφούν στον τομέα του ταξί, μια απόφαση που θα μπορούσε να αιτιολογηθεί και από «τον αριθμό των μεσαζόντων που υπάρχουν μεταξύ του ναύλου και της αμοιβής που τελικά λαμβάνει ο οδηγός».

Παρόλο που ο κλάδος των ταξί δηλώνει ικανοποιημένος για τη μείωση του αριθμού αυτών των οχημάτων, καταγγέλλει ότι «τα εναπομείναντα ενοικιαζόμενα οχήματα κυκλοφορούν στις πόλεις αναζητώντας πελάτες, κάτι που απαγορεύεται αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...