Kύπρος: Ο νέος νόμος για τις μεταφορές αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πειρατικών ταξί
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς (τροποποιητικός) Νόμος του 2023» εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής, με στόχο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς επιβατών, με μίσθωση ή αμοιβή από μη αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί επαγγελματίες οδηγούς ταξί, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα StockWatch.
Η ψήφιση του νόμου, λύνει τα χέρια των εποπτών, της αστυνομίας και του Yπουργείου Μεταφορών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με το πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών Ταξί (ΠΟΑT), Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον νόμο «το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων τριάντα ετών» για τον κλάδο.
Σχολιάζοντας την έγκριση του νομοσχεδίου στη StockWatch, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη διεξαγωγή ελέγχων και επιβολής κυρώσεων από τους αρμόδιους. Υποστήριξε ότι για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια, θα πρέπει στα δύο αεροδρόμια -Λάρνακας και Πάφου- να υπάρχουν σε καθημερινή βάση δύο επόπτες οι οποίοι θα διεξάγουν ελέγχους. Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι επίσης να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και στις πόλεις.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή από τον Ιανουάριο καθώς στόχος του υπουργείου Μεταφορών και των οδηγών ταξί ήταν να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα, ώστε να μην χαθεί η επερχόμενη τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, τα ταξί καταγράφουν πτώση των εργασιών τους περίπου κατά 50%, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και της φυγής των Ρώσων από το νησί. Χαρακτήρισε το μέλλον του κλάδου αβέβαιο και κάλεσε σε άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πειρατείας, ώστε το επάγγελμα να καταστεί βιώσιμο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι οι οδηγοί ταξί θα παρακολουθούν και οι ίδιοι την εφαρμογή του νόμου και σε περίπτωση που δεν τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα εργαλεία που παρέχει πλέον η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της πειρατείας, έχουν λάβει τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές και ειδικότερα, επιβολή διοικητικού προστίμου κατά τη διαπίστωση παρανομίας, ενώ φέρει και το χαρακτηριστικό της αμεσότητας της ποινής για σκοπούς αποτελεσματικότητας. Το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται σε περίπτωση παράβασης αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται στον κάτοχο της άδειας ή, σε περίπτωση που το όχημα είναι εκμισθωμένο με βάση τις διατάξεις του περί της Εκμίσθωσης Οχημάτων Χωρίς Οδηγό Νόμου του 2013, στον μισθωτή.
Επιπροσθέτως, για τον οδηγό προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 750 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί ως μεσάζοντας, όπως γραφεία ταξί, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχειακές μονάδες και διαχειριστές ηλεκτρονικών πλατφορμών και εφαρμογών, το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται αν υπάρξει παράβαση για δεύτερη φορά και τριπλασιάζονται στην τρίτη φορά.
Ο κ. Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους οδηγούς ταξί και αφορά τόσο τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, όσο και αυτές που έπονται. Υπενθύμισε ότι μετά το κούρεμα του 2013 οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί είχαν ζητήσει από το κράτος αντισταθμιστικά μέτρα για το πετρέλαιο, ζήτημα που τέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελέτη της οποίας υπέδειξε ότι πρόκειται για «εσωτερικό» ζήτημα του κράτους.
Σημείωσε ότι οι οργανωμένοι οδηγοί ταξί ακόμη δεν έχουν ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση για το αυξημένο κόστος καυσίμων, καθώς αναμένουν την τελική διαμόρφωση των τιμών, τις επόμενες μέρες.