Οικονομικός αναλυτής δηλώνει ότι τα ετήσια κέρδη της Uber είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής
Ο αναλυτής της Uber, Χιούμπερτ Χόραν, δημοσίευσε ένα ακόμη άρθρο του για τις οικονομικές καταστάσεις της Uber για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στις 8 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, η Uber ανακοίνωσε τα πρώτα της ετήσια κέρδη για το 2023, μια στιγμή ορόσημο για την εταιρεία, που μέχρι τότε μετρούσε ζημιές 31 δισ. δολαρίων από το 2014 έως το 2022, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση των πιο ζημιογόνων τεχνολογικών start-up στην ιστορία. Ήταν όμως το πρωτοφανές κέρδος της Uber αυτό που φαινόταν;
Ο Χόραν είναι κατηγορηματικός ότι η Uber φαίνεται να έχει κέρδη μόνο επειδή οι ακριβοπληρωμένοι λογιστές της εταιρείας ήταν πολύ δημιουργικοί. Πρώτα απ’ όλα, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της Uber το 4ο τρίμηνο προήλθε από τις μετοχές της, ιδίως στην κινεζική εταιρεία επιβατικών μεταφορών Didi, η αξία των οποίων, όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία, είχε αυξηθεί κατά 773 εκατομμύρια δολάρια έναντι του 3ου τριμήνου του 2023. Αλλά πώς αποδεικνύεται αυτό; Ο Horan πιστεύει ότι η απάντηση είναι: δεν αποδεικνύεται.
«Η Uber δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξηγήσει πώς ακριβώς μια εταιρεία που έχει διαγραφεί από τα χρηματιστήρια, της απαγορεύτηκε να προσθέσει νέους πελάτες και εγκαταλείφθηκε από τους επενδυτές στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλη εταιρική αξία από τον Σεπτέμβριο«, γράφει.
Η εκτίμηση του Χόραν για την αξία των μετοχών της Uber υποστηρίζεται με πιο ωμή γλώσσα στο blog του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κόρι Ντόκτοροου, ο οποίος γράφει ότι «η “βιρτουόζος στην ψευδολογία” Uber προσπάθησε να διευθύνει μια επιχείρηση σε αυτές τις χώρες και ήταν τόσο μεγάλη καταστροφή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κίνα, πουλώντας την επιχείρησή της σε έναν αποτυχημένο εγχώριο ανταγωνιστή με αντάλλαγμα μετοχές της καταρρέουσας επιχείρησής του. Φυσικά, δεν υπάρχει αγορά γι’ αυτές τις μετοχές, πράγμα που, κατά την Uber, σημαίνει ότι μπορεί να τους προσδώσει όποια αξία θέλει. Έτσι, εκείνο το ένα τρίμηνο, η Uber απλώς ισχυρίστηκε ότι η αξία της μετοχής είχε εκτοξευθεί και ιδού, κέρδος!».
Επιστρέφοντας στον Χόραν, και πέρα από τη διογκωμένη αξία των μετοχών της Didi, διαπιστώνει ότι η Uber χρησιμοποιεί μια λογιστική μέθοδο που ονομάζεται «Προσαρμοσμένη κερδοφορία προ φόρων και τόκων», η οποία «δεν μετρά ούτε την καθαρή κερδοφορία ούτε την κερδοφορία προ φόρων και τόκων και δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τους επενδυτές να κατανοήσουν τις αλλαγές στις οικονομικές επιδόσεις της Uber». Ο Χόραν λέει ότι η μέθοδος αυτή αφαιρεί από τους υπολογισμούς το 25% των συνολικών εξόδων της Uber και αν αυτά τα έξοδα ενσωματωθούν ξανά στους αριθμούς, η εταιρεία δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου κερδοφόρα.
«Οι σκοπίμως αδιαφανείς και παραπλανητικές οικονομικές εκθέσεις της Uber είχαν πάντα σχεδιαστεί για να δυσκολεύουν τους δημοσιογράφους των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης να κατανοήσουν τις πραγματικές επιδόσεις της Uber, έτσι ώστε οι ιστορίες τους να περιορίζονται στις προτιμώμενες αφηγήσεις δημοσίων σχέσεων της Uber», γράφει.
Παρ’ όλα αυτά, ο Χόραν λέει ότι «η Uber έχει μειώσει σημαντικά τις ζημίες της» και αποδίδει αυτή την οικονομική βελτίωση σε τρεις παράγοντες: χαμηλότερους μισθούς για τους οδηγούς, υψηλότερες τιμές για τους πελάτες και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ο Χόραν επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η προμήθεια που παρακρατεί η Uber από τους οδηγούς της αυξήθηκε από 19% το 2021 σε 28% το 2022. Αν με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται τα οικονομικά της Uber, για να συνεχιστεί αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να πιέζει συνεχώς περισσότερο τους οδηγούς και τους επιβάτες της, αλλά υπάρχουν προφανή όρια σε αυτό. «Είναι δύσκολο για την Uber να επιτύχει παρόμοια μεγάλη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους με αυτό τον τρόπο τα επόμενα χρόνια«, επισημαίνει ο Χόραν.
Διαπιστώνει επίσης ότι η Lyft, ο ανταγωνιστής της Uber στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά είναι απίθανο να βγει από την αγορά, τουλάχιστον σύντομα. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Bolt και τα παραδοσιακά ταξί είναι βασικοί διεκδικητές του μεριδίου της αγοράς.
Ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι ή δεν είναι κερδοφόρα αυτή τη στιγμή, η πορεία της προς το είδος των βιώσιμων κερδών που θα δικαιολογούσε την αποτίμησή της, ύψους 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν είναι καθόλου σαφής. Ο Χόραν πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αποτιμούν λανθασμένα την πλατφόρμα, θεωρώντας -λανθασμένα- ότι διαφέρει θεμελιωδώς από το πλήθος των «νεοσύστατων επιχειρήσεων που βασίζονται σε αφηγήσεις», οι οποίες είδαν την αξία τους να καταρρέει ή να ρευστοποιείται συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η τεχνολογική ύφεση, το 2021.
Όπως και να ’χει, η Uber υπερηφανεύεται για την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Την περασμένη Πέμπτη, η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρα Χοσροβσάχι διατήρησε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια για 90 ημέρες, αρκετά ώστε να ενεργοποιήσει ένα ειδικό μπόνους που του επιτρέπει να αγοράσει μετοχές της εταιρείας αξίας 136 εκατομμυρίων. Οι εφημερίδες λένε ότι η εξαγορά θα κοστίσει στον Χοσροβσάχι 59 εκατομμύρια δολάρια με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών και αυτό αφήνει στον διευθύνοντα σύμβουλο κέρδος 77 εκατομμύρια δολαρίων – πέραν του ετήσιου μισθού του.
Αν ο Χόραν έχει δίκιο και η Uber είναι μαζικά υπερτιμημένη, τότε ο Χοσροβσάχι καλά θα κάνει να πουλήσει σύντομα τις μπόνους μετοχές του και να πραγματοποιήσει μια γρήγορη έξοδο.