Νέα Υόρκη: Tα ταξί θα πληρώνουν 1,25 δολάρια για κάθε διαδρομή στη ζώνη συμφόρησης του Μανχάταν

Ο δήμος της Νέας Υόρκης προτείνει οι οδηγοί ταξί να πληρώνουν 1,25 δολάρια για κάθε διαδρομή που κάνουν στο Μανχάταν κάτω από την 60ή οδό, ως τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τα οχήματα Uber και Lyft θα χρεώνονται με 2,50 δολάρια.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Συνδικάτου Ταξί Νέας Υόρκης, Μπαϊραβί Ντεσάι, χαρακτηρίζει την πρόταση «ντροπή», επισημαίνοντας ότι οι οδηγοί ταξί εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πτώση των ναύλων μετά την πανδημία και ότι ένας νέος φόρος θα πλήξει περαιτέρω έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Πρόκειται για μια παράλογη πρόταση που θα καταστρέψει έναν ολόκληρο κλάδο », ανέφερε σε δήλωσή της λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης. «Οι διαδρομές εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 50% μετά την πανδημία και το 40% των οδηγών ταξί δεν λειτουργούν καν στους δρόμους».

Το ταξί της Νέας Υόρκης επιβαρύνεται ήδη με δύο φόρους που προστίθενται στο κόμιστρο: έναν επίναυλο 50 λεπτών και ένα κρατικό επίναυλο συμφόρησης ύψους 2,50 δολαρίων για διαδρομές που ξεκινούν, τελειώνουν ή διασχίζουν την 96η οδό. Η Ντεσάι δηλώνει ότι ένα ακόμη τέλος φέρνει τους οδηγούς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας: «Οι οδηγοί κρατούν τη Νέα Υόρκη σε κίνηση όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν. Τώρα, η Αρχή Μεταφορών θέλει να τους κλείσει. Αυτό είναι ντροπή».

Η έκθεση της εξαμελούς Επιτροπής Ελέγχου Κινητικότητας επιχειρηματολογεί ότι η καθιέρωση του διοδίου των 15 δολαρίων στα ταξί «θα επέβαλλε άνιση επιβάρυνση στον οδηγό, στον επιβάτη ή και στους δύο» και υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης θα έχει «ελάχιστες πιθανές επιπτώσεις στον κλάδο των ταξί και των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων». Η επιτροπή δήλωσε ότι κατέληξε στο συνιστώμενο κόμιστρο των 1,25 δολαρίων διαιρώντας τα διόδια των 15 δολαρίων με το 12, τον μέσο αριθμό των διαδρομών που πραγματοποιούν τα κίτρινα ταξί, τα πράσινα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα προς το Central Business District, σύμφωνα με έρευνα της Αρχής Μεταφορών, που διεξήχθη προ πανδημίας.

Η Αρχή Μεταφορών υποχώρησε στην Uber

Ο Καρλ Βάισμπροντ, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Κινητικότητας, δήλωσε ότι η ισότητα και η δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο των συστάσεων της επιτροπής. «Η κατευθυντήρια αρχή για εμάς ήταν πώς να ικανοποιήσουμε σε πρώτη φάση την πλειοψηφία και όχι τους λίγους», είπε, «με την πλειοψηφία να είναι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις οποίες το σύστημα τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτεί».

Ωστόσο, η Ντεσάι χαρακτηρίζει την πρόταση νίκη για τις πλατφόρμες κινητικότητας: «Η Αρχή Μεταφορών υπέκυψε στο λόμπι της Uber. Πήρε μια πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και τη μετέτρεψε σε θανατική καταδίκη για τους ανταγωνιστές της Uber».

Συνολικά, περίπου το 75% των διαδρομών με ταξί πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή και περίπου το 55% αυτών των διαδρομών γίνονται αποκλειστικά εντός της ζώνης συμφόρησης.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία της Αρχής Μεταφορών που επικαλείται το Συνδικάτο Εργαζομένων Ταξί, ο αριθμός των οχημάτων Lyft και Uber στη ζώνη είναι τριπλάσιος από αυτόν των ταξί, ενώ το σύνολο των διαδρομών εντός της ζώνης υπερβαίνει ακόμη και αυτή την αναλογία: τα ταξί πραγματοποιούν 84.000 διαδρομές την ημέρα, ενώ τα οχήματα Uber και Lyft πραγματοποιούν 330.000 διαδρομές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *