Aμβούργο: Mόνο ταξί μηδενικών εκπομπών ρύπων θα ταξινομούνται από το 2025

Στη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού Κοινοβουλίου του Αμβούργου ψηφίστηκε ο νόμος για την ενίσχυση της προστασίας του κλίματος. Πέρα από τη λήψη μέτρων αστικής ανάπτυξης, ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα επιτρέπεται η ταξινόμηση μόνο κλιματικά ουδέτερων ταξί.

Στις διατάξεις του νόμου, υπό τον τίτλο «μεταφορά επιβατών χωρίς εκπομπές ρύπων», αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι νέες άδειες ταξί, ενοικιαζόμενων οχημάτων ή οχημάτων συνεπιβατισμού κατά παραγγελία θα εκδίδονται μόνο για τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ένα ταξί θεωρείται μηδενικών εκπομπών εάν δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα ή οξείδια του αζώτου. Η ρύθμιση δεν ισχύει για υφιστάμενα ταξί, ούτε και για τις αιτήσεις παράτασης υφιστάμενων αδειών.

Τα ταξί μεγάλου κυβισμού τουλάχιστον οκτώ θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, ή τα προσαρμοσμένα ταξί για τη μεταφορά ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια, έλαβαν παράταση. Γι’ αυτά τα οχήματα ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2027.

Ο κλάδος των ταξί είχε ζητήσει αναβολή στην έναρξη ισχύος του νόμου λόγω της χαμηλής  διαθεσιμότητας οχημάτων και του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Το Αμβούργο γίνεται η πρώτη -και μέχρι στιγμής η μοναδική- πόλη στη Γερμανία που νομοθετεί το τέλος των ταξί με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Είναι επίσης η πόλη που προωθεί την αγορά ηλεκτρικών ταξί και προσαρμοσμένων οχημάτων από το 2021, ως μέρος του έργου Future Taxi, ενώ έχει δημιουργήσει επαρκή υποδομή ταχυφορτιστών. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην πόλη περίπου 600 αμιγώς ηλεκτρικά ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *