Μαδρίτη: Μια ακόμη επίθεση στον κλάδο των ταξί ο νέος κανονισμός της τοπικής κυβέρνησης

O νέος κανονισμός για τα ταξί της Μαδρίτης εισέρχεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς η τοπική κυβέρνηση ζήτησε τη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Η έναρξη ισχύος του έχει προγραμματιστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το έγγραφο που συνέταξε το Υπουργείο Στέγασης, Μεταφορών και Υποδομών περιλαμβάνει καινοτομίες όπως η αύξηση των 3 σημερινών αδειών ανά ιδιοκτήτη σε 15 κατ’ ανώτατο όριο, ενώ τα οχήματα που κυκλοφορούν θα μπορούν να εργάζονται 24 ώρες τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μια άλλη από τις καινοτομίες που περιλαμβάνονται στον νέο κανονισμό είναι η ενσωμάτωση της υπηρεσίας ενοικιαζόμενων οχημάτων στο καθεστώς κλειστών τιμών.

Ο κανονισμός προβλέπει τη διεύρυνση των γνώσεων που πρέπει να έχουν οι οδηγοί. Εκτός από το να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τα σημεία ενδιαφέροντος, πρέπει να περάσουν ένα τεστ που θα διεξάγεται από τους δήμους στο οποίο θα αποδεικνύουν ότι έχουν επαρκή γνώση της ισπανικής γλώσσας, της αγγλικής γλώσσας και του χειρισμού των συσκευών και των πρώτων βοηθειών.

Προβλέπει επίσης ότι, προκειμένου να ασκήσουν το έργο τους, οι επαγγελματίες θα πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Οι κάτοχοι αδειών θα μπορούν να θέτουν σε κυκλοφορία οχήματα ιδιοκτησίας τους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά και μισθωμένα αυτοκίνητα, είτε μέσω leasing είτε μέσω ενοικίασης.

Τέλος, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι οδηγοί ταξί των οποίων το όχημα είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης θα μπορούν να νοικιάσουν ένα άλλο όχημα και να συνεχίσουν να εργάζονται, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια μέρους του εισοδήματός τους.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Taxi Project, Κάρλος Ροντρίγκες, εξέφρασε την αντίθεσή του γι’ αυτή τη νομοθετική αλλαγή και κατηγόρησε την πρόεδρο της Κοινότητας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, ότι επιτίθεται ξανά στον κλάδο: «Δεν αρκέστηκε στην παράνομη τροποποίηση των νόμων για να επιτρέψει την εισβολή χιλιάδων ενοικιαζόμενων οχημάτων πέρυσι, τώρα συντάσσει έναν νέο κανονισμό για το ταξί που φαίνεται να υπαγορεύεται απευθείας από τις Uber, Cabify, Free Now και Bolt», δήλωσε. «Όλες αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στην εξάλειψη του μοντέλου του αυτόνομου οδηγού ταξί ως ιδιοκτήτη, προς όφελος των μεγάλων στόλων και όλων αυτών των εταιρειών. Είμαστε αντιμέτωποι με την εκδίκηση της προέδρου κατά των ενώσεων. Η Αγιούσο δεν ενδιαφέρεται για το τι χρειάζονται οι οδηγοί ταξί. Πέρυσι οι ταξιτζήδες της Μαδρίτης έκαναν δημοψήφισμα στο οποίο πάνω από το 96% ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος, το 97,65% απέρριψε την απορρύθμιση και το 91,71% ήταν κατά του 24ωρου. Και τώρα θεσμοθετεί αυτά ακριβώς», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *