Tσεχία: Ταξί φθηνότερο από το λεωφορείο – ένας νέος τύπος μεταφοράς εφαρμόζεται από τους δήμους

Το Υπουργείο Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας συντάσσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους δήμους και τους χρήστες να χρησιμοποιούν το λεγόμενο ταξί κατά παραγγελία.

Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας πραγματοποιείται ήδη σε αρκετές πόλεις της χώρας. Μία από αυτές είναι το Ρίκανι, κοντά στην Πράγα, όπου το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά από το περασμένο καλοκαίρι.

Η διαφορά με το κλασικό ταξί είναι ότι πρέπει να υπάρξει προπαραγγελία για μετακίνηση μεταξύ δύο προκαθορισμένων στάσεων. Το όχημα παραλαμβάνει επίσης περισσότερους πελάτες κατά μήκος της διαδρομής και, σε αντίθεση με το ταξί, δεν μεταφέρει τον επιβάτη από τη συντομότερη διαδρομή. Η τιμή είναι 30-80 κορόνες Τσεχίας ανά διαδρομή (1,22-3,25 ευρώ) και είναι γνωστή στον πελάτη εκ των προτέρων. Εκτός από τα εδαφικά όρια, η υπηρεσία που επιδοτείται από τον δημοτικό προϋπολογισμό έχει και χρονικά όρια: κατά τις ώρες αιχμής, το εξαθέσιο όχημα συμπληρώνεται από ένα δεύτερο αυτοκίνητο.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι παρόμοια με αυτές που παρέχουν οι δήμοι για τους ηλικιωμένους ή για τους πολίτες με προβλήματα κινητικότητας. Η εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας έδειξε ότι παρότι είναι καλύτερο το αίτημα να υποβληθεί νωρίς, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αφορά άμεση παραλαβή, με τον μέγιστο χρόνο αναμονής να ανέρχεται στα είκοσι λεπτά.

Το Ρίκανι δεν είναι η μόνη πόλη που πειραματίζεται με αυτό το είδος μεταφοράς. Έχει δοκιμαστεί επίσης στο Μπρνο, ενώ ένα παρόμοιο έργο δρομολογείται επίσης στην περιοχή του Παρντουμπίτσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...