Βαρκελώνη: Οι τιμές των ταξί θα αυξηθούν κατά 2,9% το 2024

Οι τιμές των ταξί στη Βαρκελώνη και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή θα αυξηθούν το 2024. Αυτό προκύπτει από την πρόταση για τα κόμιστρα που έχει θέσει προς συζήτηση το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί (IMET) για αύξηση κατά μέσο όρο 2,9% σε σύγκριση με το φετινό κόστος της υπηρεσίας.

Παρότι μικρότερη από πέρυσι, οπότε καταγράφηκαν αυξήσεις μεταξύ 5,1% και 6,2% στα τιμολόγια, η μέση αύξηση του άμεσου κόστους (καύσιμα και συντήρηση) και του έμμεσου κόστους (μισθοί, κοινωνική ασφάλιση, απόσβεση οχημάτων, ασφάλιση, φόροι, στάθμευση και αμοιβή της εταιρείας διαμεσολάβησης) προσεγγίζει το 3% για τα τιμολόγια 1 και 2 της υπηρεσίας μητροπολιτικού ταξί.

Η Elite Taxi έχει ασκήσει κριτική στη μέθοδο υπολογισμού που χρησιμοποιεί το IMET για τον καθορισμό των ναύλων. Σύμφωνα με την ένωση, «το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα καθαρά αποτελέσματα του οδηγού ταξί πρέπει να επικαιροποιούνται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή και το ύψος του πληθωρισμού», ένα σύστημα που προσφέρει, για παράδειγμα, υψηλότερες αποδοχές στους οδηγούς ταξί που δεν απασχολούν υπαλλήλους, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του κλάδου.

\"\"

Η ένωση διεξήγε έρευνα σε περισσότερους από 400 οδηγούς για να διαπιστώσει πώς εξελίχθηκε το καθαρό τους εισόδημα κατά το τελευταίο έτος. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (43%) δήλωσαν ότι τα έσοδά τους ήταν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μόνο το 11,5% δήλωσε ότι τα κέρδη τους «αυξήθηκαν λίγο».

Οι δαπάνες των οδηγών για καύσιμα δεν συμβαδίζουν επίσης με την εκτίμηση του ΙΜΕΤ. Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς ταξί δήλωσαν ότι η ετήσια δαπάνη τους ήταν μεταξύ 4.000 και 10.000 ευρώ, ενώ ο μητροπολιτικός φορέας υπολόγισε κατά προσέγγιση τη δαπάνη στα 4.001,56 ευρώ. Οι δαπάνες για ραδιοφωνικά κέντρα και εφαρμογές που αναφέρει το ινστιτούτο είναι επίσης χαμηλότερες από αυτές που καταβάλλουν οι οδηγοί ταξί για υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Η Elite Taxi καταγγέλλει ότι η μέθοδος υπολογισμού που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των κομίστρων προκαλεί στους οδηγούς ταξί απώλεια αγοραστικής δύναμης λόγω της υποτίμησης των προαναφερθεισών δαπανών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών και να διασφαλιστούν τα κέρδη των οδηγών, η ένωση απαιτεί την άμεση διακοπή του ναύλου 3, ο οποίος καθορίζει μια κλειστή τιμή που συνάπτεται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Η ένωση χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο τιμολόγιο «αντιανταγωνιστικό στις υπόλοιπες υπηρεσίες ταξί και ληστρικό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...