Το Ισπανικό Ταξί μετράει τις πληγές του. Πρόβλεψη για απώλειες μέχρι και 76% για το 2020

Η κατάσταση συναγερμού και ο περιορισμός της κινητικότητας  στην Ισπανία προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στον τομέα των ταξί. Ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 84,35% κατά τη διάρκεια των εβδομάδων περιορισμού. Επιπλέον, οι προβλέψεις για τους πρώτους μήνες «μετά το covid-19» δεν είναι καθόλου ρόδινες και υποδηλώνουν ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για αυτόν τον τομέα, καθώς αναμένεται όχι άμεση, αλλά σταδιακή επανενεργοποίηση του τουρισμού. Αλλά πρέπει να προσθέσουμε και το μειονέκτημα της πτώσης της νυχτερινής ζωής, όπως ντίσκο, παμπ και αίθουσες συναυλιών, μεταξύ άλλων, που είναι μια εξαιρετική πηγή εσόδων  για τον οδηγό ταξί.

Μιλώντας στο MERCA2 , ο τεχνικός γραμματέας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ταξί (FEDETAXI), Emilio Domínguez del Valle, διαβεβαιώνει ότι η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο είναι μείωση της δουλειάς σε ποσοστό μεταξύ 72% και 76%, ενώ συνολικά για το 2020 θα φτάσει μεταξύ 61% και 64%. «Μια συνολική καταστροφή», σημειώνει. Για τη Fedetaxi, τα διεθνή δεδομένα \”προβλέπουν μια οικονομική καταστροφή, και ένα θλιβερό κοινωνικοοικονομικό σενάριο, πολύ ανησυχητικό για την ανάκαμψη της ζήτησης υπηρεσιών ταξί \”.

Στην πραγματικότητα, τα επίσημα στοιχεία για την αστική κινητικότητα από τότε που καθιερώθηκε η κατάσταση συναγερμού αντικατοπτρίζουν μια απότομη πτώση κατά 80% στις μετακινήσεις τις καθημερινές, φτάνοντας το 90% τα σαββατοκύριακα. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2020 είχαν χαμηλή αποδοτικότητα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους οδηγούς ταξί να είναι συνεπείς στις φορολογικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στη Fedetaxi, θέτουν δύο πιθανά σενάρια απώλειας. Στο πρώτο από αυτά, εάν η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων αναβληθεί έως τον Ιούνιο, η πρόβλεψη ζημιών θα είναι περίπου 72%. Ωστόσο, εάν η επανεκκίνηση του επιχειρείν καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο, οι απώλειες θα φτάσουν στο 76%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Ο Emilio Domínguez del Valle εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για μειωμένη κίνηση σε κέντρα ζήτησης, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων ή λεωφορείων, ξενοδοχεία και άλλα βασικά σημεία, μαζί με την κατάρρευση του εθνικού και διεθνούς τουρισμού,  οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το ισπανικό ταξί ». Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ότι ο τομέας των ταξί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση από τον τουρισμό, (περίπου το 30% των εσόδων σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη ή η Μάλαγα και άλλα μικρότερα τουριστικά αξιοθέατα). Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι \”η πιθανότερη ακύρωση όλων των ειδών εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ και συναυλίες, συνέδρια και αθλητικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, θα έχει επίσης σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις  για το ταξί.\”

Από την άλλη πλευρά, η προώθηση της τηλεργασίας, κυρίως σε μεγάλες εταιρείες που είναι τακτικοί πελάτες  \”θα συνεπάγεται επίσης απώλειες που μπορεί να είναι σημαντικές\”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...