Νέος νόμος για τα ταξί στην Ιταλία: 20% περισσότερες άδειες, αντιδράσεις οδηγών ταξί και δημάρχων

Με διάταγμα που εγκρίθηκε στις 5 Οκτωβρίου, η ιταλική κυβέρνηση μεταρρύθμισε τους κανόνες που διέπουν τις άδειες ταξί. Yπάρχουν όμως σφοδρές αντιδράσεις και από τον κλάδο των ταξί, αλλά και από ορισμένους δημάρχους μεγάλων πόλεων.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τον αριθμό των αδειών, γίνεται διάκριση μεταξύ των δήμων γενικά και των δήμων που είναι περιφερειακές πρωτεύουσες, μητροπολιτικές πόλεις ή στην περιφέρειά τους υπάρχουν αεροδρόμια. Σε γενικές γραμμές, οι δήμοι επιτρέπεται να εκδίδουν, σε πειραματική βάση, πρόσθετες άδειες προσωρινού χαρακτήρα για τη λειτουργία υπηρεσιών ταξί υπέρ των υφιστάμενων κατόχων αδειών. Για τους δήμους που είναι περιφερειακές πρωτεύουσες, μητροπολιτικές πόλεις ή πόλεις που φιλοξενούν αεροδρόμια, από την άλλη πλευρά, επιτρέπεται η αύξηση του αριθμού των αδειών το πολύ κατά 20% σε σχέση με τις ήδη εκδοθείσες άδειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρθρωτική αύξηση της ζήτησης. Για την έκδοση νέων αδειών προβλέπεται έκτακτος διαγωνισμός.

\"\"

Για την απόκτηση άδειας είναι, ωστόσο, απαραίτητο το δηλούμενο όχημα να είναι χαμηλών εκπομπών ρύπων. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι νέες άδειες υπόκεινται σε τέλος, το οποίο καθορίζεται με βάση την αναγνώριση της αξίας της τοπικής αγοράς των υφιστάμενων αδειών. Για όσους κερδίσουν τον διαγωνισμό για τις νέες άδειες, αναγνωρίζεται επίσης κίνητρο για την αγορά οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων. Όσον αφορά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των ταξί, προβλέπεται συμφωνία για την πρόβλεψη προτιμησιακών λωρίδων στις αστικές περιοχές και χώρων στάθμευσης με σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά ταξί.

Σαλβίνι: «Κανένας δήμος δεν έχει δημοσιεύσει διαγωνισμούς για την αύξηση των αδειών»

\"\"

«Κανένας δήμος δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη προσκλήσεις υποβολής προσφορών για άδειες ταξί, έχουμε δώσει στους δήμους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις άδειες έως και 20%. Σε αυτό το σημείο η απόφαση εναπόκειται στους δημάρχους, περιμένω να δω τι θέλει να κάνει ο δήμαρχος της Ρώμης, για παράδειγμα, δεδομένου ότι υπάρχει προφανής έλλειψη δημόσιων μέσων μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Οι δήμαρχοι που πιστεύουν ότι οι πόλεις τους χρειάζονται περισσότερα ταξί μπορούν να δημοσιεύσουν την προκήρυξη, οι δήμαρχοι που δεν το κάνουν αυτό σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένοι με την υπηρεσία που προσφέρουν στους πολίτες τους», κατέληξε ο υπουργός.

Γκουαλτιέρι: «Αχρηστο διάταγμα»

\"\"
Taxi Roma: Guida Completa all\’Uso. Come Prenotare, Numeri, App e Tariffe. Scopriamo inoltre come Evitare le Truffe e Quanto Costano le Corse dai Principali Stazioni ed Aereoporti: Termini, Ciampino, Tiburtina e Fiumicino.

Όσον αφορά την αύξηση των αδειών ταξί, «δυστυχώς το διάταγμα ήταν κακοφτιαγμένο και είναι άχρηστο, αν χρησιμοποιούσαμε αυτή τη νέα διαδικασία θα χάναμε όλα τα χρήματα που πηγαίνουν στους δήμους για τη διοικητική διαχείριση των αδειών. Μας καθυστέρησαν δύο μήνες για να φτιάξουν κανονισμούς που είναι άχρηστοι», δηλώνει ο δήμαρχος της Ρώμης. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει την τεχνική διαδικασία για την αύξηση των αδειών: «Θα πάρει μήνες, αλλά έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε και θα το κάνουμε», λέει. Αντιδρά όμως για τη διανομή του ποσού των αδειών: με την προηγούμενη διαδικασία, τα χρήματα από την αγορά αδειών μοιράζονταν κατά 80% στους οδηγούς ταξί που κατείχαν τις υφιστάμενες άδειες, ως αποζημίωση, και κατά 20% στον δήμο. Με το νέο διάταγμα ναι μεν εξοικονομείται χρόνος, αλλά τα χρήματα αυτά πηγαίνουν όλα στους ιδιοκτήτες των ταξί, «και σε μια πόλη όπως η Ρώμη μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Πρέπει να επιλέξω μεταξύ της χρήσης της συνήθους διαδικασίας ή της απώλειας πολύτιμων πόρων», διευκρινίζει ο Γκουαλτιέρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...