Γαλλία: Αρχίζει αύριο η δίκη κατά της Uber – οι οδηγοί ταξί ζητούν αποζημιώσεις 456 εκατ. ευρώ για οικονομική και ηθική ζημία

Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε η συλλογικότητα Action taxi για να καταγγείλει τις παράνομες πρακτικές που χρησιμοποίησε η Uber για να εδραιωθεί στη Γαλλία και την οικονομική και ηθική ζημία που υπέστησαν οι οδηγοί ταξί. Η νομική διαδικασία μπορεί να φαίνεται μακρά και παρατεταμένη, αλλά αύριο, 13 Οκτωβρίου, το 15ο τμήμα του Εμπορικού Δικαστηρίου του Παρισιού θα πραγματοποιήσει επιτέλους ακρόαση. Μετά τις αποκαλύψεις των φακέλων της Uber και τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας, η οποία εξέδωσε τις συστάσεις της τον περασμένο Ιούλιο, θα εισακουστεί το αίτημα του επαγγέλματος για αποζημίωση;

\"\"

Ως ενάγοντες θα παραστούν σχεδόν το 8% των Γάλλων οδηγών και 9 επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούνται από τη δικηγορική εταιρεία Bruzzo Dubucq. Έτσι, η αυριανή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του 15ου τμήματος του Εμπορικού Δικαστηρίου του Παρισιού υπόσχεται να είναι καθοριστική. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια ατιμωρησίας και πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, θα τιμωρηθεί τελικά η πολυεθνική για τις παράνομες μεθόδους της; Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, διότι θα έχει αντίκτυπο που υπερβαίνει τα άμεσα συμφέροντα των εναγόντων. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελέσει ευνοϊκό προηγούμενο και να ανοίξει δικαιώματα αποζημίωσης για ολόκληρο το επάγγελμα.

\"\"

«Όσον αφορά τον νόμο, η Uber τον έχει παραβιάσει. Είπε ένα παραμύθι που την απάλλαξε από τις ευθύνες της ως εταιρείας μεταφορών», υπενθυμίζει ένας εργαζόμενος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Αυτή η ανευθυνότητα παραμένει ατιμώρητη, παρά την καταδίκη της εταιρείας  από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 20 Ιανουαρίου 2017. «Επιπλέον, το Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί δύο φορές ότι η Uber είναι εργοδότης των οδηγών της», προσθέτει. Οι αποκαλύψεις των Uber Files επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις που εξέφραζαν οι οδηγοί ταξί κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων διαδηλώσεών τους. Τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής μπορεί να είναι σαφή, αλλά περιέχουν μόνο καλές προθέσεις. Ωστόσο, η απόφαση που θα λάβει το Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημόσιων αρχών και να επιβεβαιώσει την λειτουργία του κράτος δικαίου απέναντι σε έναν από τους ψηφιακούς πειρατές.

\"\"

Βασιζόμενοι ιδίως σε μια μελέτη πάνω από 10.000 ισολογισμών, οι ενάγοντες θα παρουσιάσουν αντικειμενικά στοιχεία. Οι δικηγόροι της Action taxi επιδιώκουν να επιτύχουν χρηματική αποζημίωση που εκτιμάται σε 455.938.634 ευρώ για τη ζημία που προκλήθηκε, καθώς και ημερήσια ποινή ύψους 1.700.000 ευρώ μέχρι η Uber να ρυθμίσει το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της, καταβάλλοντάς τους μισθούς και δηλώνοντάς τους στους ασφαλιστικούς φορείς. Πρόκειται για ένα παράπλευρο όφελος για τους οδηγούς της Uber, των οποίων η επισφαλής κατάσταση είναι πλέον γνωστή στους πάντες, πέραν της ευκαιρίας που προσφέρεται στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία είναι επίσης θύμα της κοινωνικής και φορολογικής απάτης που διαπράττει η πλατφόρμα, η οποία, για κάθε 100 ευρώ που τιμολογούνται στη Γαλλία μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της, καταβάλλει μόλις 12 λεπτά σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...