Κένυα: Στον αέρα η ανανέωση των αδειών λειτουργίας των Bolt και Uber, λόγω παράνομων χρεώσεων

Σύμφωνα με τον νόμο, οι πλατφόρμες κινητικότητας στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένων των Bolt και Uber, θα πρέπει να λαμβάνουν προμήθεια 18% από τους συνεργάτες οδηγούς τους. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες εισήγαγαν \”παράνομες\” χρεώσεις κρατήσεων.

Η Bolt Kenya διευκρίνισε ότι συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Μεταφορών και Ασφάλειας (NTSA) για την ανανέωση της τοπικής της άδειας, αφού προέκυψε ότι η Αρχή δεν σκόπευε να προχωρήσει στη διαδικασία ανανέωσης. Η NTSA επεσήμανε ότι η Bolt χρεώνει υψηλότερες προμήθειες από αυτές που είχε ορίσει το Υπουργείο Μεταφορών ενώ καθιέρωσε και μια παράνομη χρέωση κράτησης. «Η Bolt έχει επί του παρόντος άδεια για τη λειτουργία της και συνεχίζει να συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή στην προβλεπόμενη διαδικασία ανανέωσής της που θα ακολουθήσει», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το ζήτημα προέκυψε αυτή την εβδομάδα μετά από επιστολή της NTSA προς την Bolt σχετικά με τη διακοπή της διαδικασίας ανανέωσης της άδειας, έως ότου η Bolt αντιμετωπίσει ορισμένα ζητήματα που είχαν ανακύψει. Το πρωταρχικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο χρεώνει την προμήθειά της. Η πλατφόρμα συμμορφώθηκε με οδηγία του Υπουργείου Μεταφορών να μειώσει την προμήθειά της στο τυπικό 18%, αλλά πρόσθεσε ένα τέλος κράτησης 5%, το οποίο η NTSA κήρυξε παράνομο.

«Η Αρχή έλαβε αρκετές επίσημες καταγγελίες από οδηγούς και εκπροσώπους τους σχετικά με μη συμμόρφωση και παραβίαση των διατάξεων για τις εταιρείες δικτύων μεταφορών. Οι πιο ανησυχητικές αφορούν τις χρεώσεις προμήθειας και την παρανομία της αμοιβής κράτησης, η οποία έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην κοινότητα των οδηγών», αναφέρει η NTSA σε επιστολή της προς την Bolt Kenya.

Σύμφωνα με την Bolt, η χρέωση κράτησης «είναι ένα πρόσθετο τέλος που προστίθεται σε κάθε διαδρομή που ζητάει ένας επιβάτης». Η Bolt υπερασπίζεται την πρόσθετη χρέωση ως απαραίτητη για την «κάλυψη της υποστήριξης και των βελτιωμένων τεχνολογικών χαρακτηριστικών που εξασφαλίζουν μια ακόμη πιο αποτελεσματική υπηρεσία στην πλατφόρμα μας», χωρίς να δίνει καμία περαιτέρω εξήγηση. Η χρέωση προστίθεται στη συνολική τιμή του ναύλου και στο τέλος μιας εργάσιμης εβδομάδας, η Bolt αφαιρεί το 5% από τις εβδομαδιαίες αποδοχές ενός οδηγού.

\"\"

Η NTSA προειδοποιεί ότι δεν θα ανανεώσει την άδεια της Bolt εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα: «Σας ζητάμε επειγόντως να μας παράσχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να περιγράφει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η εταιρεία σας για να διορθώσει αυτή την κατάσταση, ανάλυση των ποσοστών προμήθειας που ισχύουν σήμερα, επισημαίνοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου τα ποσοστά υπερέβαιναν το ρυθμιζόμενο 18%, μια λεπτομερή εξήγηση της λογικής πίσω από τη δομή της προμήθειας και να παύσετε την παράνομη χρέωση κράτησης».

Καταγγελίες των οδηγών υπάρχουν και για την Uber Kenya, η οποία επίσης έχει λάβει παρόμοια επιστολή από την NTSA. Σύμφωνα με την εταιρεία, «χρεώνεται ένα μέγιστο δυνατό τέλος κράτησης 11%, το οποίο είναι ξεχωριστό από τον υπολογισμό του ναύλου μέρος του τέλους κράτησης καλύπτει φόρους, όπως ο ΦΠΑ». Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζουν όμως κι άλλα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση πληρωμής για διαδρομές που εξοφλούνται με κάρτα, η οποία χρειάζεται έως και μία εβδομάδα για να διεκπεραιωθεί. Οι ανταγωνιστές της εξοφλούν τους λογαριασμούς σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Μετά τις επιστολές της NTSA, εκτιμάται τα τέλη κράτησης πιθανότατα θα καταργηθούν, ή τα δύο μέρη (οδηγοί και εφαρμογές πλατφόρμες) θα καταλήξουν σε κάποια μορφή συμφωνίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...