Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τραγική έλλειψη σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης Leasing Options έριξε φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μετάβασή του στα ηλεκτρικά οχήματα, με τους χρόνους αναμονής στις ουρές για τα σημεία φόρτισης να χαρακτηρίζονται ως σημαντικό εμπόδιο.
Η έρευνα υπογραμμίζει την έλλειψη υποδομών φόρτισης στη χώρα και παρουσιάζει ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο κάθε ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τα σημεία φόρτισης.
Η μελέτη αξιοποίησε κυβερνητικά δεδομένα σχετικά με τα αδειοδοτημένα ηλεκτρικά ταξί και τον αριθμό των ιδιωτικών ηλεκτρικών οχημάτων για τον προσδιορισμό της αναλογίας ηλεκτρικών οχημάτων ανά φορτιστή. Εξετάστηκε επίσης ο μέσος χρόνος φόρτισης των 10 πιο δημοφιλών ηλεκτρικών οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για να υπολογιστούν οι χρόνοι αναμονής στα σημεία φόρτισης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν στην περιοχή Γουίντσορ και Μέιντενχεντ, όπου υπάρχουν πάνω από 9.000 ηλεκτρικά οχήματα για κάθε ταχυφορτιστή. Αν και οι πιθανότητες όλοι οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων να χρειαστούν ταυτόχρονα φόρτιση είναι ελάχιστες, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι οδηγοί σε αυτή την περιοχή θα έπρεπε να περιμένουν πάνω από 315 ημέρες για να έρθει η σειρά τους.

Σήμερα, αναλογούν 91 ηλεκτρικά οχήματα για κάθε ταχυφορτιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 17% των φορτιστών χαρακτηρίζονται ως γρήγοροι, αφήνοντας τους οδηγούς που φτάνουν σε μη διαθέσιμα σημεία φόρτισης να μην έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν αργούς φορτιστές που μπορεί να χρειαστούν έως και 12 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Η κατάσταση στο Γουίντσορ και Μέιντενχεντ είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς κυκλοφορούν 29.599 ηλεκτρικά οχήματα στην περιοχή, αλλά υπάρχουν μόνο τρία διαθέσιμα σημεία ταχείας φόρτισης. Αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική ουρά 9.866 ηλεκτρικών οχημάτων για κάθε φορτιστή. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή αυτή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 151% προς το τέλος του 2021, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της έλλειψης σημείων ταχείας φόρτισης.

Το Στόκπορτ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, με πάνω από το 10% του συνόλου των αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο 35 διαθέσιμοι ταχυφορτιστές, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να ανέρχεται σε 94 ημέρες, σύμφωνα με την έρευνα. Το Σουίντον, με 1.129 ηλεκτρικά οχήματα ανά ταχυφορτιστή, ακολουθεί από κοντά με χρόνο αναμονής 47 ημέρες.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να επενδύσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην επέκταση της υποδομής φόρτισης. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό σημείων ταχείας φόρτισης, εμποδίζει την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στους ιδιοκτήτες τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...