Λονδίνο: Δεν ανανεώνεται η άδεια της Uber – η εταιρεία προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Ο δήμος του Λονδίνου ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της πλατφόρμας κινητικότητας Uber. Η Αρχή Μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας θεωρεί την αμερικανική πολυεθνική ακατάλληλη για την παροχή της υπηρεσίας επιβατικών μεταφορών και ως εκ τούτου η άδεια λειτουργίας της, η οποία ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα ανανεωθεί. Η Uber δήλωσε ότι προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης και έχει στη διάθεσή της μόλις δύο εβδομάδες για να το πράξει.
Σύμφωνα με την Uber, περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Λονδίνο κλείνουν διαδρομές μέσω της εφαρμογής και περισσότεροι από 40.000 οδηγοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πλατφόρμα. «Η απόφαση ήταν αιφνιδιαστική» δήλωσε, ο επικεφαλής της Uber στο Λονδίνο, Τομ Έλβιτζ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση.
Η Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου δήλωσε ότι η Uber δεν είναι «κατάλληλη» για να της χορηγηθεί νέα άδεια, καθώς η εκτέλεση της υπηρεσίας θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ασφάλεια των επιβατών της και του κοινού. Μεταξύ των ζητημάτων που επικαλείται η Αρχή, περιλαμβάνονται καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις και η αξιολόγηση των οδηγών της.
Η Αρχή Μεταφορών έκρινε επίσης ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της Uber σχετικά με τη χρήση του λογισμικού Greyball. Η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει αυτό το λογισμικό σε πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τις αστυνομικές αρχές. Το Greyball φρόντιζε να εμφανίζεται στην εφαρμογή άλλο περιεχόμενο δεδομένων. Η αμερικανική δικαιοσύνη διεξάγει ήδη έρευνα για το θέμα, ενώ η Uber δήλωσε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στο Λονδίνο.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν υποστήριξε την απόφαση της Αρχής Μεταφορών: «Όλες οι επιχειρήσεις στο Λονδίνο πρέπει να τηρούν τους νόμους και τα υψηλά πρότυπα που έχουν τεθεί – ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...