Γαλλία: H αγωγή ταξιτζήδων κατά της Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό εκδικάζεται στις 13 Οκτωβρίου και τα νούμερα της φοροδιαφυγής ζαλίζουν

Καλοκαίρι 2020. Έχοντας κουραστεί να βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραστικά από την άφιξη της Uber στη Γαλλία, το 2011, ορισμένοι ταξιτζήδες ένωσαν τις δυνάμεις τους και μήνυσαν την αμερικανική πολυεθνική για αθέμιτο ανταγωνισμό, ζητώντας αποζημίωση για την ηθική και οικονομική ζημία που υπέστησαν. Κατηγορούν την πλατφόρμα κινητικότητας ότι αποσπά μέρος της πελατείας τους, ενώ παραβιάζει συστηματικά τους γαλλικούς κοινωνικούς και φορολογικούς κανόνες.

Με απόφαση που εξέδωσε στις 4 Μαρτίου 2020, το Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η σχέση μεταξύ ενός αυτοαπασχολούμενου οδηγού και της πλατφόρμας Uber είναι η ίδια με εκείνη μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Θεωρητικά, η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει επομένως να εφαρμόσει το εργατικό και το φορολογικό δίκαιο. «Η Uber απαλλάσσεται παράνομα από τις εργοδοτικές επιβαρύνσεις και, ως εκ τούτου, και από την υποχρέωση της μόνιμης εγκατάστασης, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρο το κόστος των διαδρομών πρέπει να συμπεριληφθεί στον κύκλο εργασιών της Uber που πραγματοποιούνται στη γαλλική επικράτεια, η οποία θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει τους οδηγούς και τα οχήματα στον ισολογισμό της. Το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο απορρίφθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, της επιτρέπει να προσφέρει στους πελάτες της ελκυστικές τιμές, επισήμανε ο ειδικός στον τομέα των ταξί νομικός Σεντρίκ Ντιμπούκ.

\"\"

Συνολικά 2.480 ταξιτζήδες -ποσοστό 8% του κλάδου μαζί με εννέα επαγγελματικές ενώσεις κατέθεσαν αγωγή κατά της Uber στο Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού το 2020 και θα εκπροσωπηθούν από τη νομική εταιρεία Bruzzo Dubucq. Η οικονομική και ηθική ζημία που υπέστησαν οι ενάγοντες είναι πρωτοφανούς κλίμακας και ανέρχεται συνολικά σε 455.938.635 ευρώ. Κι αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό νούμερο σε αυτή την υπόθεση. Οι ταξιτζήδες επισημαίνουν ότι όταν η Uber χρεώνει έναν Γάλλο πελάτη 100 ευρώ, πληρώνει μόνο 12 λεπτά σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της). Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτό αντιπροσωπεύει φοροδιαφυγή άνω των 3.763.900.000 ευρώ, από την έναρξη της δραστηριότητας της εταιρείασ στη Γαλλία.

\"\"

Στις 13 Οκτωβρίου, τρία χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής, οι δικηγόροι και των δύο μερών πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου του Παρισιού. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την αμερικανική εταιρεία, η οποία εκπροσωπείται από τη νομική εταιρεία Bredin Prat. Πράγματι, από την αποκάλυψη των αρχείων της Uber το 2022, η εταιρεία δεν φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης. Ο λόγος; Οι στενοί δεσμοί που φέρεται να υπήρχαν μεταξύ του νυν Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -όταν ήταν υπουργός Οικονομίας- και της αμερικανικής πολυεθνικής. Η υπόθεση θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί, αλλά μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε μετά τις αποκαλύψεις που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde, επιβεβαίωσε, στην έκθεσή της με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2023, την «αδιαφανή και προνομιακή» σχέση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των διευθυντών της Uber.

Μέσα σε αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα, λοιπόν, η δίκη αυτή, στην οποία θα εξεταστούν νομικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου, νωρίς το απόγευμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...