Iσπανία: Η Élite Taxi της Βαρκελώνης απαιτεί την κατάργηση του τιμολογίου σταθερής τιμής λόγω της εκτεταμένης καταστρατήγησής του

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η επαγγελματική ένωση Élite Taxi Barcelona ζήτησε την αναστολή του τιμολογίου 3 για τα ταξί στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης.

Το τιμολόγιο 3 θεσπίστηκε στα ταξί της Βαρκελώνης από το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί προκειμένου να προσφέρει μια σταθερή τιμή στους χρήστες που ζητούν την υπηρεσία μέσω εφαρμογής, αλλά οι αθέμιτες πρακτικές ορισμένων οδηγών ταξί, εταιρειών ταξί και κυρίως της Free Now -όπως καταγγέλλεται από τον κλάδο- αναγκάζουν την ένωση να ζητά την αναστολή του.

Είναι γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες διαμεσολάβησης το χρησιμοποιούν για να τροποποιούν τις τιμές και ορισμένοι οδηγοί ταξί το χρησιμοποιούν επίσης για να εξαπατούν τους τουρίστες, αφού όταν η εξωτερική μονάδα του ταξί εμφανίζει την ένδειξη «τιμολόγιο 3», το ταξίμετρο δεν τίθεται σε λειτουργία, κάτι που εκμεταλλεύονται για να διαπραγματευτούν την τιμή με τους τουρίστες, χρεώνοντας μερικές φορές περισσότερο από το κόστος της υπηρεσίας, όπως αναφέρει η ένωση:

«Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες πλατφόρμες μεταβάλλουν την τιμή των διαδρομών μέσω αυτού του τιμολογίου, κάτι που παραδέχτηκε το ινστιτούτο σε απάντησή του στις καταγγελίες της Elite. Παρόλα αυτά, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, το ινστιτούτο δεν έχει δημιουργήσει κανένα μηχανισμό για να επιβλέπει ότι δεν λαμβάνουν χώρα αυτές οι απάτες με τις τιμές».

Προσαρμογή των τιμολογίων

Η ένωση ζητά επίσης την αναπροσαρμογή των τιμολογίων βάσει της οικονομικής πραγματικότητας, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, καθώς τα κόμιστρα των ταξί προσαρμόζονται με μέτρο, ενώ η τιμή των καυσίμων αυξάνεται συνεχώς.

«Τα ταξί δεν θέλουν να είναι μια υπηρεσία για τους πλούσιους και δεν θέλουν να συμβάλλουν στον γενικευμένο πληθωρισμό. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ορισμένες από τις υπηρεσίες που παρέχουμε, ιδίως αυτές που απευθύνονται σε τουρίστες, θα πρέπει να αποζημιώνονται καλύτερα», αναφέρει η ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την αύξηση του τιμολογίου 4, που αφορά τις διαδρομές λιμάνι/αεροδρόμιο και αντίστροφα, στα 45 ευρώ, μετά από χρόνια. Ζητά, επίσης, να επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους, εξαιτίας μέθης, κάνουν εμετό ή λερώνουν το όχημα.

Απόφαση για το μοντέλο οχήματος

Ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου είναι και η επιλογή του μοντέλου του οχήματος, καθώς οι κατασκευαστές είναι αυτοί που επιλέγουν το μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιείται ως ταξί. Η Élite αναφέρει ότι το ινστιτούτο δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να καταργηθεί η εξουσία των κατασκευαστών να αποφασίζουν ποια μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ταξί, κάτι που αποτελεί ενδημικό πρόβλημα στον κλάδο. Έχουμε ήδη λάβει τη διαβεβαίωση από το ινστιτούτο ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα για τον κλάδο. Ο οδηγός ταξί δεν μπορεί να είναι έρμαιο των κατασκευαστών και απαιτούμε να έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε το μοντέλο που θέλουμε, το οποίο φυσικά θα ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα μέτρα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα», καταλήγει η ένωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...