Tουρκία: Ρώσοι και Ουκρανοί στρέφονται στην αδήλωτη εργασία, κυρίως ως οδηγοί ταξί αλλά και ως μεσίτες

Παλιότερα θα έβρισκε κανείς Ρώσους τουρίστες να κάνουν τις διακοπές τους στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, αλλά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που ακολούθησε, τουλάχιστον 60.000 Ρώσοι ζουν προσωρινά στις ακτές της Αττάλειας. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν επίσης την πόλη τους πρώτους έξι μήνες του 2023 – αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η μεγαλύτερη εισροή Ρώσων τουριστών είχε ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι που εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην πόλη να παρέχουν πλέον υπηρεσίες στους συμπατριώτες τους.

Ο Αντλιχάν Ντερέ, πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιοτεχνών της Αττάλειας, δήλωσε ότι οι Ρώσοι λειτουργούν μη καταγεγραμμένα ταξί για διαδρομές στο αεροδρόμιο. «Έχουμε μια εικόνα για τις δραστηριότητές τους. Τώρα προσφέρουν υπηρεσίες “ταξί” και μεσιτείας ακινήτων», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο DHA.

«Έχουν δημιουργήσει ομάδες στο WhatsApp και οι ομοεθνείς τους αγοράζουν τα ψώνια τους, πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους ή βρίσκουν καταλύματα από αυτές τις ομάδες. Δεν αφήνουν δουλειές σε Τούρκους πολίτες. Ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου Μεσιτών ερευνά και εκείνος σοβαρά το θέμα σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές».

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες από τους ντόπιους επιχειρηματίες και για Ουκρανούς οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια και εστιατόρια ή τροφοδοσία.

Ο Αλί Ακάγια, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Επαγγελματιών Οδηγών Ταξί του παραθεριστικού θερέτρου Αλάνια, δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα όταν τελείωσαν τα χρήματα που έφεραν μαζί τους. «Αφού εξαντλήθηκαν οι πόροι, όλοι ξεκίνησαν μια αναζήτηση εργασίας, από την κομμωτική μέχρι τη μαγειρική και την πώληση και από την οδήγηση ταξί χωρίς άδεια με τα οχήματά τους με ρωσικές ή ουκρανικές πινακίδες μέχρι την κτηματομεσιτική δραστηριότητα», καταγγέλλει. «Ένας από τους τομείς που επηρεάζονται πρώτοι από αυτή την κατάσταση είναι ο τομέας των μεταφορών».

Ο Ακάγια καταγγέλλει ότι σε ορισμένους δρόμους της Αλάνια αναρτώνται κωδικοί QR σε στύλους φωτισμού και στάσεις λεωφορείων που διαφημίζουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες ταξί, με αυτοκίνητα των οποίων οι ημερομηνίες εισόδου και εξόδου από την Τουρκία έχουν λήξει.

Τέλος, χιλιάδες Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία από πέρυσι, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα, προκαλώντας αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...